Visoki funkcioner SAD kaže da Amerika više neće biti sudija za albansku političku klasu

Visoki funkcioner SAD kaže da Amerika više neće biti sudija za albansku političku klasu

S obzirom da se kriza i dalje ponavlja, pomoćnik američkog državnog sekretara Philip Reeker rekao je da SAD više neće biti sudija za albanske političare.

Ambasador Reeker, koji je stručnjak za pitanja Balkana, ovo je rekao u sredu tokom foruma čiji je domaćin bio Atlantski savet u Vašingtonu.

Albanija je i dalje jedan od najvećih saveznika Sjedinjenih Država u jugoistočnoj Evropi, rekao je on, “ali nismo ponosni na trenutnu političku situaciju u Albaniji”.

Odgovarajući na pitanje koje je postavio VOA, Reeker je rekao da je institucionalni put jedini način da se prevaziđe trenutna kriza.

„Albanci nas nisu učinili ponosnima poslednjih nedelja, jer nisu koristili svoje institucije. Ne možete samo bojkotovati parlament ili prepustiti parlamentarne mandate. Te institucije se moraju koristiti zajedno sa sudovima. Sjedinjene Države neće delovati kao sudija domaće politike Albanije, ali ćemo nastaviti da ohrabrujemo sve strane da rade sa institucijama i preduzmu neophodne korake za napredak”, rekao je, između ostalog, Reeker. / ibna /