Vjernici odbranili krstionicu

Vjernici odbranili krstionicu

Veliki broj vernika sprečio je policiju da obezbedi rušenje krstionice na moru u blizini grada Tivta.

Radio Tivat je izvestio da rušenje krstionice nije izvršeno jer se okupio veliki broj vernika, dok su se sveštenici i drugi molili. Obični ljudi su opkolili zgradu čije je rušenje bilo zakazano za jutro, a na osnovu odluke Uprave za inspekcijske poslove i nadzor Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Tokom noći, zvonila su zvona koja su pozivala vernike da pokažu otpor. U ranim jutarnjim satima, načelnik Centra javne bezbednosti Herceg Novi, Goran Baničević, i načelnik OB Tivat, Dragan Kontić, susreli su se sa sveštenikom Miajlom Backovićem, zahtevajući od vernika da se povuku kako bi tim za rušenje obavio svoj posao. Backović im je rekao da je crnogorski i primorski mitropolit više puta ponudio državi da ponovo plati kiriju za Ponte.

“Krstionica je na moru, ali je deo manastira, odnosno izgrađena je na postojećem pontonu koji je namenjen za krštenje. Nitko nije koristio more, nitko nije okupirao morski prostor. Ponavljam, mi ne bežimo od plaćanja rente”, istakao je Backović.

Sveštenik je pozvao policajce da se povuku i odu kući “i dozvole da njihova deca budu ponosni na svoje očeve koji nisu ispali budale i slušali naređenja kako bi uništili ovo utočište”.

U jednom trenutku mirnog okupljanja, vernici su doneli kafu i čaj policajcima koji su se povukli oko 7.30 jer rušenje nije bilo moguće.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) naredilo je crnogorsko-primorskom mitropolitu da ukloni ovaj objekat, ali to nije učinjeno u datom roku.

U skladu sa zakonom, Ministarstvo je angažovalo “treću stranu” da sruši zgradu.