Vjosa Osmani: Cilj je videti Republiku Kosovo kao živu demokratiju!”

Vjosa Osmani: Cilj je videti Republiku Kosovo kao živu demokratiju!”

Vjosa Osmani-Sadriu je predsednica parlamenta Republike Kosovo. Vršilac je dužnost predsednika od ostavke Hašima Tačija. U tom svojstvu, 38-godišnjakinja je preuzela vođstvo u izazovnom trenutku kada je Kosovo nestrpljivo da normalizuje odnose sa Srbijom, koja još uvek ne priznaje nezavisnost svoje bivše pokrajine. Sven Lilienstrom, osnivač Lica demokratije, razgovarao je sa predsednicom Vjosom Osmani-Sadriu o demokratiji, pandemiji i dijalogu Beograda i Prištine.

Gospođo predsednice, Kosovo je parlamentarna demokratija sa podelom vlasti od 2008. I tako, naše prvo pitanje je: Koliko su demokratija i demokratske vrednosti za vas lično značajne?

Demokratija je sloboda, a sloboda je demokratija. Oduvek sam živela po ovoj izjavi – na tome sam gradila svoju političku karijeru. Istorija Kosova je videla najtamniju stranu čovečanstva kada su povučene demokratija i slobode. Zbog toga mi kao građani Kosova toliko duboko negujemo demokratske vrednosti i zašto ću se i dalje boriti kada budu dovedene u pitanje.

Rezultati američkih izbora tradicionalno su imali snažan uticaj na Kosovu. Šta za Kosovo znače izbori Joea Bidena i Kamale Harris? Šta očekujete od nove američke administracije?

Naša mlada republika je uvek bila izuzetno privilegovana što ima nespornu podršku Sjedinjenih Država. Ali, nije iznenađenje da su naši ljudi oduševljeni što vide predsednika Bajdena u Beloj kući, zajedno sa potpredsednicom Haris. Predsednik Bajden bio je naš glas koga tokom 1990-ih nismo imali i bio je veliki pristalica naše nezavisnosti i naših najnovijih napora da ojačamo svoju državnost. Stoga sam uverena da će uzeti vremena da se pozabavi pitanjima sa kojima se Kosovo danas suočava.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak bio je laureat naše partnerske inicijative Lica mira od 2019. A kad smo već kod dijaloga: Kada i kako će se nastaviti razgovori sa Srbijom?

Predugo su svakodnevni, najoštriji problemi građana Kosova ostajali po strani, dok su se prethodni kosovski lideri skrivali iza teme dijaloga kako bi prikrili svoje neuspehe u zemlji. Ne bismo smeli da dozvolimo da se to više dešava. Našim građanima su potrebni pravda i posao, a naša je dužnost da ih obezbedimo. Dijalog sa Srbijom, naravno, takođe će biti u fokusu i pobrinuću se da naša zemlja nastavi da pokazuje spremnost da se konstruktivno uključi u ovaj važan proces. Proces mora biti završen uzajamnim priznavanjem i uz poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova i njegovog ustavnog poretka.

Kosovski Albanac Vasfije Krasniqi Goodman rekao nam je da se žrtve rata na Kosovu i dalje nadaju pravdi – ali su razočarani u „Hag“. Da li je međunarodni sistem krivičnog pravosuđa samo bezubi tigar?

Apsolutno se slažem sa Vasfijem. Pravosudni sistem, kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou, izneverio je one koji su preživeli seksualno nasilje tokom rata na Kosovu. Pravda za naše žrtve rata preduslov je trajnog mira i pomirenja. Verujem da je odgovornost čvrsto na pragu Srbije. Dok se srpska vlada ne suoči sa svojom prošlošću i svojom realnošću, ne možemo dobiti pravdu ni kroz jedan sistem. Krajnje je vreme da se rukovodstvo u Srbiji oslobodi Miloševićevog mentaliteta i prestane da negira zločine koje je počinilo na Kosovu i drugde u Jugoslaviji.

Pandemija Covid-19 čvrsto drži svet u blokadi od početka 2020. godine. Kakva je trenutna situacija u kosovskim bolnicama? Da li ima dovoljno zaštitne opreme i vakcina i kako je program vakcinacije krenuo sa zemlje?

Pandemija je imala poguban zdravstveni i ekonomski uticaj na ceo svet, a nažalost ni Kosovo se ne razlikuje. Bez pravilnog i funkcionalnog zdravstvenog sistema, ovaj period prirodno nam se čini izazovnim – ali to je samo dodatno ojačalo moju odlučnost da treba ulagati u naš zdravstveni sistem kako bismo obezbeili zaštitu za naše građane.

Očekujem saradnju sa međunarodnim institucijama i našim saveznicima kako bismo obezbedili da program vakcinacije uspostavimo što je pre moguće.

Gospođo predsednice, naše sedmo pitanje odnosi se na pogled u budućnost, pa bismo vas želeli pitati: Šta želite za Kosovo? Gde vidite svoju zemlju 2030. godine – gde vidite sebe?

Glavni cilj je videti Republiku Kosovo kao potpuno funkcionalnu državu, bez korupcije i kao živu demokratiju. Zemlju u kojoj vladavina zakona ima istinsko značenje i u kojoj sve institucije rade u korist građana i postižu najviši nivo institucionalnog integriteta. I naravno, zemlju koja je priznata u svim krajevima sveta. Štaviše, našim ljudima moramo obezbediti perspektivu kako bi mogli da vide budućnost i uspeh u svojoj zemlji.

Što se mene tiče, učiniću sve što je u mojoj moći da to postignemo!

Gospođo predsednice, hvala vam puno na intervjuu! / Ibna

Izvor: Lica demokratije

* O inicijativama Lica demokratije i Lica mira:

Sa skoro 100 istaknutih ličnosti iz politike, biznisa, medija i društva – uključujući bivšeg predsednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker-a, premijerku Kraljevine Norveške Ernu Solberg, predsednicu Republike Estonije Kersti Kaljulaid, Nemački savezni ministar spoljnih poslova Heiko Maas i generalni sekretar OEBS-a Thomas Greminger – inicijativa Lica demokratije sada je u četvrtoj godini postojanja. Prva „lica“ inicijative „Lica mira“ osnovane 2019. su direktor SIPRI-a Dan Smith, predsedavajući Atlantic Brücke e.V. Sigmar Gabriel, OEBS-ov izvršni direktor 2019. i ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak i šef Štab 69. podmorničke brigade severne flote Vasili A. Arhipov.