Vlada Crne Gore inicira dijalog o procesu evropskih integracija

Vlada Crne Gore inicira dijalog o procesu evropskih integracija

Vlada Crne Gore će inicirati najširi politički i društveni dijalog na teme od ključnog značaja za uspešno okončanje procesa evropske integracije države, odlučeno je juče popodne na  tematskoj sednici kojom je predsedavao premijer Duško Marković.

Polazeći od čvrstog opredelena Crne Gore da postane članica Evropske unije, što predstavlja vitalni državni prioritet i interes koji nema alternativu Vlada ukazuje da je pred deravom najizazovnija, finalna faza pregovora o članstvu.

“Kao lider u procesu, Crna Gora ima naročitu odgovornost da nastavi uspešno da savladava obaveze iz evropske agende. Evropska komisija će vrlo brzo predstaviti novi modalitet pregovora, koji, iako će se odnositi prvenstveno na one zemlje koje još nisu započele ovaj proces, pruža dodatnu šansu za to.

Crna Gora mora da uloži sve svoje političke, društvene i institucionalne kapacitete, kao država i društvo u celini, da zajedničkim snagama postigne dogovor i pronađe politički konsenzus oko pitanja evropske integracije. Sadašnji društveni i politički kontekst diktira dodatnu odgovornost prema građanima – upravo da različiti stavovi u vezi sa drugim pitanjima ne bi zasenili jedinstveni evropski kurs države,” navodi se u saopštenju sa sednice.

Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena svakom modelu koji treba da obezbedi uslove da do toga dođe.

“Dakle, Crna Gora ima snage i kapaciteta da se, u izbornoj godini, u presudnom trenutku za dalju dinamiku naše integracije, okupi oko evropskog cilja. Prvi i najvažniji korak u tom pravcu je jačanje međusobnog poverenja kroz nastavak političkog i najšireg društvenog dogovora o uslovima za izbore, koji su direktno vezani i za našu evropsku agendu. U tom cilju, Vlada, kao grana vlasti sa najviše funkcionalnog uticaja, ali i sa najviše odgovornosti za ukupno stanje u društvu, iskazuje potpunu spremnost i otvorenost za razgovor o svim pitanjima od suštinskog značaja za naš demokratski razvoj. Želimo da taj dijalog što pre otpočnemo sa svim akterima političkog i društvenog života koji dele evropski cilj,” zaključeno je na tematskoj sednici.

Vlada je ovlastila premijera Duška Markovića da o Inicijativi obavesti sve relevantne političke i društvene aktere.