Vlada odlučila da primarni višak koristi za poreske olakšice i pomoć

Vlada odlučila da primarni višak koristi za poreske olakšice i pomoć

Nakon što se pokazalo da je primarni suficit veći u odnosu na očekivani 2018. godine, grčka vlada razmišlja o usvajanju o dodeli pomoći u narednim sedmicama, kako se približavaju evropski i lokalni izbori.

U sredu je premijer Alexis Tsipras predsedavao sastankom na kojem se razgovaralo o merama koje treba usvojiti, a na sastanku su učestvovali i ministar finansija, Euklid Tsakalotos, i zamenika ministra finansija Giorgos Houliarakis. Od nekih mera se očekuje da budu trajne, dok će druge biti jednokratne intervencije. Konačna odluka o tačnoj prirodi i sadržaju mera očekuje se početkom maja, nakon što prođu pravoslavni vaskršnji praznici, i odmah će stupiti na snagu.

Prema vladinim izvorima i izveštajima lokalnih medija, Tsiprasova administracija mogla be objaviti smanjenje poreza za one koji poreze plaćaju na vreme. Štaviše, imenovanja u javni sektor su takođe među kartama, zajedno sa poreskim olakšicama za određene grupe.

Odluka o usvajanju popularnih mera za povećanje prihoda i nastavak sa novom dostavom (tj. subvencije za stanarinu) će uticati na fiskalne ciljeve za 2019. Međutim, vladini izvori izražavaju uverenje da je ekonomija na dobrom putu, da će nastaviti da se razvija i da će rasti u godinama koje dolaze.

Evropska komisija planira rast od 2,2% u Grčkoj 2019. godine, dok je prosečna stopa rasta u evrozoni iznosila 1,3%. U izjavi za novine Etnos u sredu, Euclid Tsakalotos je potvrdio da vlada ispituje razmatra donošenje odluke o smanjenju poreza. To uključuje smanjenje poreza na dodatu vrednost za ugostitelje i smanjenje poreza za zaposlene i penzionere.

U međuvremenu, zamenica ministra finansija, Katerina Papanaciou, takođe je ove sedmice otkrila namere vlade, kada je nacionalnoj televiziji rekla da Tsiprasova administracija više ne mora čekati do kraja godine kako bi odlučila koje mere treba usvojiti, budući da se ograničenja iz programa za finansijsko spašavanje više ne primenjuju.

Ipak, grčki mediji izvještavaju da se sastanak kvarteta međunarodnih kreditnih institucija koje su pomogle Grčkoj očekuje u Atini početkom maja kako bi razgovarali o sledećoj reviziji programa nakon spašavanja zemlje. S obzirom na ovaj sastanak, Vlada će morati dokazati da ekonomija može izdržati mere koje se razmatraju./ibna