Vlada predstavlja novu poresku reformu

Vlada predstavlja novu poresku reformu

Očekuje se da će grčka Vlada predstaviti novi zakon koji će dalje reformisati oporezivanje u ovoj zemlji, kako je i obećao premijer Kyriacos Mitsotakis.

Nacrt zakona biće stavljen na javnu raspravu ove sedmice. Između ostalih odredbi, Vlada je planirala da ove godine smanji stopu poreza na poslovanje na 24 procenta (sa 28%) i 20% u 2020. godini. Porez na dividende biće smanjen sa 10 na 5 procenata.

Štaviše, porezi na dohodak primalaca zarada, penzionera, poljoprivrednika i slobodnih profesionalaca takođe će biti smanjene, s tim da će stopa na dohodak ne veći od 10.000 evra ići na 9 odsto, sa sadašnjih 22%. Neoporezivi deo dohotka zadržaće se netaknut i povećava se za poreske obveznike sa maloletnom decom.

U cilju podsticanja lokalnog tržišta nekretnina i građevinske industrije koja je teško stradala tokom 10-godišnje ekonomske krize, vlada planira da zamrzne PDV na građevinske radove na tri godine.

Prema vladinim izvorima, nacrt zakona želi da ukaže na to da Mitsotakisova administracija donosi novo doba, tokom kojeg će se poresko opterećenje za domaćinstva i poslovanje postepeno smanjivati.

Vlada, koja je na vlast došla u julu, saopštila je da takođe planira da koristi svaki raspoloživi fiskalni prostor u narednim godinama za dodatno jačanje rasta. Nakon što je poslednjih godina nadmašila svoje fiskalne ciljeve, Atina želi da koristi poreske reforme kao sredstvo za stimulaciju.

Ipak, izveštaj Economist Intelligence Unit (EUI) predviđa rast do 1,9% u 2019. godini, što je nešto niže od predviđanja vlade od 2%. U izveštaju se očekuje da će rast do 2020. biti oko 2,2%, dok vlada očekuje rast od 2,8%.

EUI napominje da bi raspoloživi fiskalni prostor grčke administracije za podsticanje rasta zakonodavstvom više poreskih olakšica bio ograničen do 2020./ibna