Vlada Severne Makedonije odlučila da slavi istorijske ličnosti zajedno sa Bugarskom

Vlada Severne Makedonije odlučila da slavi istorijske ličnosti zajedno sa Bugarskom

Vlada Severne Makedonije odobrila je izveštaj o slavljenju ključnih istorijskih ličnosti zajedno s Bugarskom, ističući da zajednička komisija treba da ubrza rad na drugim likovima i događajima u zajedničkoj istoriji susednih zemalja.

U saopštenju vlade Severne Makedonije navodi se da je na predlog Ministarstva spoljnih poslova usvojen izveštaj o prvom sastanku međuvladine komisije s Bugarskom.

Severna Makedonija će, prema odluci vlade, zajedno sa Bugarskom slaviti svete Ćirila i Metodija, Svetog Klimenta Ohridskog, Svetog Nauma i Car Samuila. Dve strane treba da usklade datume za proslave.

“Sa svakim formalnim poštovanjem ovih ličnosti, neophodno je da se jasno odredi istorijska istina o našoj zajedničkoj istoriji”, navodi se u saopštenju na sajtu vlade Republike Severne Makedonije.

Vlada Severne Makedonije takođe je podržala predlog Komisije za pregled nastavnih materijala u bugarskim udžbenicima iz šestog razreda i udžbenika za sedmi razred u Severnoj Makedoniji o periodu srednjeg veka.

Zajednički multidisciplinarni ekspertski odbor za istorijska i obrazovna pitanja odlučno će ubrzati svoju aktivnost na važnim temama u zajedničkoj istoriji dve zemlje, kao što su Goce Delčev i Ilindenski ustanak, između ostalog, te nastojati da dođe do realnih rezultata do kraja 2019. godine, kaže vlada Severne Makedonije.

Bugarski nacionalni radio saopštio je 10. jula da je bugarska vlada odobrila zapisnik sa prve sednice međuvladine komisije sa Severnom Makedonijom./ibna