Vlada Severne Makedonije: Samoopredelenje je osnovna evropska vrednost

Vlada Severne Makedonije: Samoopredelenje je osnovna evropska vrednost

Sporazum sa Bugarskom stvara pravni okvir za unapređenje bilateralnih odnosa, pravo na samoopredeljenje je osnovna evropska vrednost, napominje Vlada Severne Makedonije.

Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji sa Republikom Bugarskom stvara pravni okvir i pruža sredstva za upravljanje bilateralnim pitanjima i posvećeni smo njegovoj primeni, kaže se u saopštenju Vlade za agenciju MIA o memorandumu koji je Sofija podnela državama članicama EU.

„Mi smo saveznici u NATO sa Republikom Bugarskom, imamo zajedničku obavezu i dužnost da poboljšamo dobrosusedske odnose, međusobnu saradnju i gradimo prijateljstvo“, rekla je Vlada.

U saopštenju se naglašava da je pravo na samoopredeljenje osnovna evropska vrednost, a kulturne blagodati i jedinstvenost makedonskog jezika i nacionalnog identiteta Severne Makedonije neosporna je činjenica.

„Makedonski jezik je sastavni deo lične karte Severne Makedonije pri Ujedinjenim nacijama i deo mnogih prihvaćenih i priznatih savremenih jezika koji se predaju na univerzitetima širom sveta. U 21. veku u Evropi prihvatanje prošlosti, ali i sadašnjosti, odražava odgovorno i zrelo političko i istinsko prijateljstvo“, smatra Vlada Severne Makedonije.

Prema Vladi, navodi i izjave koje sadrže uvrede ne vode prijateljstvu.

„Prijateljstvo je uzajamno i uglavnom zavisi od našeg poštovanja evropskih vrednosti i principa. Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji odražava uzajamno poštovanje i prijateljstvo i podrazumeva i zahteva odgovornost i učešće obe strane“, rekla je Vlada za MIA./ ibna