Vlada i SIRIZA u ratu rečima oko ekonomskih podataka

Vlada i SIRIZA u ratu rečima oko ekonomskih podataka

Ministarstvo finansija Grčke i glavna opoziciona partija SIRIZA došli su u verbalni sukob zbog podataka o visini primarnog viška, koji su objavljeni za prvih sedam meseci 2019. godine, a premašuje 1,7 milijardi evra.

Neto prihodi budžeta u periodu januar-juli 2019. godine iznosili su 28.605 milijardi evra, ili 8,1 odsto više od postavljenog cilja od 26,455 milijardi. Takođe, poreski prihodi su bili 26.248 milijardi, što je za 2.1 procenata više od planiranih 25.715 milijardi. Julski neto budžetski prihodi premašili su plan za 209 miliona evra.

U saopštenju za medije, glavna opoziciona stranka tvrdi da podaci za prvih sedam meseci 2019. odražavaju napore prethodne SIRIZA-ine vlade na izlasku iz krize, u čemu je administracija AlexisaTsiprasa uspela stabilizujući ekonomiju i stavljanjem zemlje na put ekonomskog rasta.

SIRIZA dalje tvrdi da su vlade Nove demokratije i PASOK-a prethodnih decenija „dovele zemlju do bankrota“.

Odgovarajući na tvrdnje glavne opozicione stranke, Ministarstvo finansija saopštilo je da SIRIZA ignoriše ono što „cela planeta priznaje: da je opteretila grčku ekonomiju i društvo sa najmanje 100 milijardi evra“.

Ministarstvo je takođe istaklo da su prihodi u junu, kada je Tsipras još uvek bio premijer, za oko 290 miliona evra ispod postavljenog cilja, dok su u julu, nakon što je Nova demokratija pobedila na opštim izborima, prihodi premašili ciljeve za 206 miliona evra.

Očekuje se da će vlada u Kyriakosa Mitsotakisa koristiti pozitivne rezultate u prvih sedam meseci 2019. godine da ubedi međunarodne kreditore da podrže niz smanjenja poreza i druge reforme koje novoizabrani premijer želi da uvede.

Mitsotakis se priprema za prve službene posete u inostranstvu nakon letnjeg odmora a pre Međunarodnog sajma u Solunu od 7. do 15. septembra.

Konkretno, on će 29. avgusta otputovati u Berlin na ključne pregovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ove nedelje u planu je i sastanak sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Mitsotakis će 2. i 3. septembra biti u Haagu na razgovorima sa holandskim premijerom Markom Rutteom.

Grčki premijer mogao bi pokrenuti pitanje smanjenja cilja primarnog viška Grčke sa stranim liderima, pre nego što u Solunu predstavi planove poreske reforme./ibna