Vlada Slovenije: Novi zakon za olakšavanje ekonomske situacije

Vlada Slovenije: Novi zakon za olakšavanje ekonomske situacije

Slovenačka vlada usvojila je hitni predlog zakona kako bi bankama omogućila odlaganje obaveza preduzeća, zadruga, samozaposlenih i poljoprivrednika do 12 meseci. Banke će biti primorane da to urade za one čiji je rad obustavljen u okviru vladinih mera za suzbijanje izbijanja koronavirusa.

Obraćajući se novinarima nakon sednice vlade u sredu, ministar finansija Andrej Šircelj rekao je da se odlaganje odnosi na obaveze po ugovorima o kreditima zaključene sa bankama ili štedionicama.

“Kompanije, zadruge, samostalni preduzetnici, samozaposleni i poljoprivrednici moći će da postignu dogovor sa bankama o odlaganju obaveza na period od 12 meseci”, rekao je Šircelj.

Banke će moći odložiti plaćanje duga pod “uslovom da je kompanija solventna i da zapravo posluje, plaća porez”, rekao je ministar.

Državna agencija STA izveštava da će banke biti u obavezi da odobre takvo odlaganje preduzećima koja nisu bila u mogućnosti da posluju na osnovu vladine uredbe, kao što su kafići ili restorani.

Zajmoprimci će se morati slagati sa uslovima kreditiranja kod samih poverilaca.

“Banke već imaju mogućnost restrukturiranja duga; ako dužnik upadne u probleme, oni to uzmu u obzir. Tada će biti sastavljen novi plan s obzirom na novonastalu situaciju i obe strane će potpisati novi dokument, a zajam će biti vraćen pod novim termine “, rekao je.

Banke ne mogu odbiti zahtjeve za odlaganje bez osnova.

Vlada je o prijedlogu obavijestila slovenačku Centralnu banku, za šta je Šircelj rekao da se ne protivi tom prijedlogu.

“Verujem da je likvidnost bankarskog sistema danas stabilna i jaka, tako da ovaj predlog zakona na bilo koji način neće uticati na finansijski sistem ili finansijsku stabilnost u zemlji.”

Međutim, Šircelj je rekao da banke nisu oduševljene zakonom. Još nije mogao reći koliko će entiteta imati koristi od odgode ili šta bi to značilo za banke.

Vlada će o predlogu zakona obavestiti Evropsku centralnu banku (ECB).