Vlada uverena da će “progresivni savez” zaustaviti “ponovno uspostavljanje starog režima”

Vlada uverena da će “progresivni savez” zaustaviti “ponovno uspostavljanje starog režima”

Portparol grčke vlade Dimitris Tzanakopoulos izrazio je tokom vikenda optimizam da će vladajuća SIRIZA imati dobre rezultate na svim ovogodišnjim izborima, jer će se narednih meseci održati evropski, lokalni i opšti izbori.

U intervjuu Atinskoj novinskoj agenciji, Tzanakopoulos je apostrofirao teme oko kojih će se voditi izborne borbe. Fokusirajući se na majske izbore za Evropski parlament, portparol je rekao da će to biti sukob dva sveta, jedan će predstavljati lider glavne opozicione stranke Kiriacos Mitsotakis, a drugi premijer Aleksis Tsipras. Prema Tanakopoulosu, Mitsotakisova stranka Nova demokratija predstavlja onu vrstu autoritarnosti koju su usvojile krajnja desnica, nacionalisti i fundamentalisti. On dalje tvrdi da će Mitsotakisova politika zadati udarac društvu, radničkoj klasi, radnim pravima i socijalnoj državi. S druge strane, Tzanakopoulos je rekao da levičarska SIRIZA nastoji produbiti demokratiju, smanjiti društvenu nejednakost, usvojiti novi proizvodni model koji nagrađuje radnike i reguliše tržišta.

Portparol vlade je rekao da će evropski izbori izoštriti njegovu stranku protiv snaga krajnje desnice i neoliberalizma u borbi koja će odrediti buduće tokove u Evropi, a ne samo način kako će Grčka biti zastupljena u Evropskom parlamentu. „Grčki narod ne bi trebao i neće dozvoliti jačanje onih koji su odgovorni za izbijanje krize i njeno antisocijalno upravljanje“, rekao je on.

Otkrivajući aspekte vladine strategije u evropskoj izbornoj kampanji, portparol vlade izjavio je da vladajuća stranka formira “ujedinjeni front” sa progresivnim snagama, dodajući, međutim, da je Pokret za promene levog centra (KINAL) odlučio da pomeri svoj politički kurs prema neoliberalizmu.

Komentarišući ovogodišnje nacionalne izbore – koji će se održati na kraju vladinog četvorogodišnjeg mandata u jesen – Tzanakopoulos je tvrdio da će birači uporediti “katastrofalne” krizne godine (2010-2014) sa onim što je Tsiprasova administracija postigla od 2015 do sada i “ne dozvoljava ponovno uspostavljanje starog režima”.

Konačno, portparol vlade je otkrio da će uskoro biti uvedeni zakoni kojiće omogućiti da vlasnici primarnih stambenih jedinica budu zaštićeni od zaplene i omogućili otplatu duga državi u ratama./IBNA