Vladajuća stranka u Severnoj Makedoniji smenila glavni odbor, najavljeno još promena

Vladajuća stranka u Severnoj Makedoniji smenila glavni odbor, najavljeno još promena

Vladajuća stranka Severne Makedonije, SDSM (Socijaldemokratski savez), odlučila je da raspusti celo vođstvo stranke kao deo promena koje je ranije najavio njen lider i premijer Zoran Zaev.

„Obećali smo promene i promene su tu. SDSM je pokazao osećaj odgovornosti prema građanima. Celi vodeći odbor je smenjen, a očekuju se i promene u vladi”, rekao je Zaev.

Lupco Nikolovski je novi sekretar SDSM-a. Na tom mestu zamenjuje Aleksandra Kiracoskog. Nikolovski će također podneti ostavku na mesto ministra poljoprivrede.

Premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je da će smijeniti sve one vladine zvaničnike koji nisu dali rezultate. On je to obećao posle prvog kruga predsedničkih izbora, gde je njegova stranka osvojila veoma veoma malu razliku pred najvećom opozicionom strankom VMRO-DPMNE.

Zaev je u nedjelju izjavio da će njegova vlada biti promenjena početkom juna, a promene će se odnositi na trećinu vlade.

S druge strane, opoziciona VMRO-DPMNE kaže da ova odluka ništa ne rešava i da i Zoran Zaev takođe treba da ode. / ibna /