Vladin portparol: Nastavljamo putem odgovorne diplomatije

Vladin portparol: Nastavljamo putem odgovorne diplomatije

Naša namera je da nastavimo putem odgovorne diplomatije koji je Vlada već započela, rekao je danas zamenik portparola kiparske Vlade Panagiotis Sentonas komentarišući turske provokacije, dodajući da Vlada održava konsultacije sa državama koje su pogođene ovim provokativnim akcijama.

U izjavi novinarima u Predsedničkoj palati, pozvan da prokomentariše provokacije i najave Turske u vezi sa okupiranim teritorijama, Panagiotis Sentonas je rekao da je „ovo kontinuirani napor Turske da militarizuje celu priču i dovede do dalje nestabilnosti i nesigurnost u regionu.

Napori Turske u celini su prepreka na putu prethodnog pokušaja generalnog sekretara UN-a u Berlinu da se sastane sa  stranama uključenim u rešavanje kiparskog pitanja, da zakaže neformalni sastanak petorke koji će dovesti do dogovora i otvoriti put pregovorima. Stoga smatramo da ove akcije Turske nimalo ne pomažu u pokušaju ponovnog pokretanja dijaloga o kiparskom pitanju.

Taj pokušaj, odnosno spremnost Turske da militarizuje okupirane teritorije i poveća svoje već moćne vojne kapacitete na tim teritorijama, nije aktuelna. Videli smo da se to dešavalo i prethodnih godina. Posebno bih želeo da vas podsetim na insistiranje Turske tokom napornih razgovora u Crans Montani, gde smo videli kako Turska insistira na bazi na Kipru; kao i stalnom prisustvu Turske na ostrvu.

Međutim, naš smjer je da nastavimo putem odgovorne diplomatije koji je Vlada već započela “.

U drugom odgovoru, on je rekao da je „namera Vlade da nastavi na putu primene svojih diplomatskih alata. Nije nam namera da doprinesemo daljem pogoršanju klime, već da preduzmemo one akcije koje vode ka sveobuhvatnom cilju bezbednosti i mira u regionu “.

Upitan da li će se tripartitna partnerstva dalje iskoristiti u tom cilju, Sedonas je rekao da je „Vlada u kontaktu sa svim svojim partnerima, bilo da su zemlje u regionu ili države EU. Namera je da dogovori iz ovih partnerstava idu dalje. Postupci Turske, posebno u poslednje vreme, tiču se ne samo Republike Kipar već i država istočnog Mediterana i država EU. Dakle, vlada se sigurno konsultuje, i nastaviće to da radi, sa državama pogođenim ovakvim provokativnim ponašanjem Turske “./ ibna