Vlasti u Albaniji nastavljaju istragu protiv bivšeg glavnog tužioca

Vlasti u Albaniji nastavljaju istragu protiv bivšeg glavnog tužioca

Sud za teška krivična dela u Albaniji odbacio je predlog bivšeg državnog tužioca, Adriatika Lalla, koji je zatražio od suda da obustavi istrage koje se vode protiv njega.

Sud je potvrdio odluku Tužilaštva i istraga o bivšem državnom tužiocu će se nastaviti još tri meseca. Između ostalog, Lalla se takođe suočava sa optužbama za pranje novca.

Pre dva meseca, sud je odlučio da produži period istrage za tri meseca i bivši državni tužilac je 25. marta podneo zahtev da se istraga okonča.

Bivši državni tužilac, Adriatik Llalla, našao se pod istragom zbog optužbi podignutih protiv njega nakon njegove ostavke na mesto glavnog tužioca.

Vlasti u Albaniji pokrenule su reformu pravosudnog sistema, čiji je cilj zaustaviti korupciju i druge zloupotrebe unutar sistema. Do sada je ova drastična reforma dovela do ostavke ili opoziva određenog broja sudija i tužilaca, dok pravosudni sistem u zemlji nije funkcionalan zbog činjenice da sudije i dalje treba menjati. Ovo je zauzvrat izazvalo političku debatu sa opozicijom koja dovodi u pitanje efikasnost ove reforme. / ibna /