Vojni mehanizam za otklanjanje sukoba između Grčke i Turske uspostavljen u NATO

Vojni mehanizam za otklanjanje sukoba između Grčke i Turske uspostavljen u NATO

Nakon niza tehničkih sastanaka vojnih predstavnika Grčke i Turske u sedištu NATO-a u Briselu, u četvrtak (1. oktobra 2020) uspostavljen je bilateralni vojni mehanizam za smanjenje tenzija. Mehanizam je dizajniran da smanji rizik od incidenata i nezgoda u Istočnom Mediteranu. Uključuje stvaranje “vruće linije” između Grčke i Turske, kako bi se olakšalo sprečavanje sukoba na moru ili u vazduhu.

Vojno-tehničke prezgovore o smanjenju tenzija, započete početkom septembra, pokrenuo je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon kontakata na visokom nivou sa Grčkom i Turskom. Stoltenberg je rekao: „Pozdravljam uspostavljanje vojnog mehanizma za otklanjanje opasnosti od sukoba, postignutog konstruktivnim angažmanom Grčke i Turske, oboje vredne NATO saveznike. Ovaj bezbednosni mehanizam može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore na rešavanju osnovnog spora i spremni smo da ga dalje razvijamo. Ostaću u bliskom kontaktu sa oba saveznika “.

Izbegavanje sukoba između saveznika uloga je koju je NATO ranije igrao. Devedesetih godina NATO je pomogao da se uspostavi sličan mehanizam u regionu, koji je bio efikasan u smanjenju tenzija i davanju prostora za šire diplomatske razgovore. / ibna