Vojni šatori u dvorištu zagrebačke bolnice

Vojni šatori u dvorištu zagrebačke bolnice

Hrvatske oružane snage u četvrtak su počele postavljati šatore za medicinski kamp ispred bolnice Dubrava u Zagrebu, kapaciteta 270 kreveta za smeštaj zaraženih pacijenata, a očekuje se da će posao biti gotov do subote.

General-major Mladen Fuzul objasnio je svrhu ekspedicijskog kampa.

“Kamp će služiti za smeštaj i trenutno će moći da primi 200 ljudi. Kamp može biti samostalan, ali u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja odlučili smo da za sada služi kao smeštajni objekat,” rekao je Fuzul.

Samostalni ekspedicijski kamp može da primi 300 vojnika tokom rata, ali i tokom mirovnih operacija u ekstremnim uslovima. Takođe su namenjeni za civilnu upotrebu tokom humanitarnih katastrofa.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane, na osnovu zahteva Ministarstva zdravlja i odluke Vlade, Hrvatska vojska, kao deo bezbednosnog sistema, pružiće podršku Ministarstvu zdravlja obezbeđivanjem dodatnih smeštajnih kapaciteta za pacijente.

“Vladina odluka donesena je u skladu s potrebom da se primene mere zaštite građana tokom epidemije COVID-19 i da se obezbedi odgovarajuća zdravstvena zaštita zaraženih pacijenata u okviru centra intenzivne nege u zagrebačkoj bolnici Dubrava”, dodalo je Ministarstvo.

Još jedna mera u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj je da će policija češće patrolirati, pozivajući na potrebu da se zaustave velika javna okupljanja.

“Intenzivirat ćemo kontrolu nad provođenjem mera. Policija će češće patrolirati, posebno na mestima gdje se okuplja veći broj građana i zaustaviće ovakve skupove”, rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalne civilne zaštite Davor Božinović.

On je dodao da će Nacionalni štab “verovatno dopuniti mere” koje će se baviti rizikom od širenja infekcije.

“To se odnosi na dečija igrališta i druga okupljanja. Takođe moramo uzeti jasniji pogled na sahrane i venčanja. Moraćemo da nađemo meru koja će ih regulisati u ovoj situaciji”, rekao je ministar./ibna