Vojska saopštila da neće dozvoliti državni udar

Vojska saopštila da neće dozvoliti državni udar

Zajednička sednica Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kojom je rukovodio ministar odbrane Aleksandar Vulin, održana je u kasarni “Banjica 2” u Beogradu. “Vojska Srbije poručuje da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“Bezbednosni izazovi nastali uvođenjem taksi i formiranjem paravojske na Kosovu i Metohiji čine da Vojska Srbije sa pažnjom prati svako dešavanje koje može izazvati nemir među Srbima na Kosovu i Metohiji i još jednom podseća i Kfor i međunarodnu zajednicu u celini da su oni na prvom mestu odgovorni za mir i bezbednost svih koji žive na KiM”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

“Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ocenjuju da je materijalni položaj naših pripadnika unapređen i zahvaljuju se vrhovnom komandantu na upornom i posvećenom radu na daljem poboljšavanju materijalnog položaja svih pripadnika Vojske i Ministarstva kao i na ubrzanoj modernizaciji i jačanju Vojske Srbije. Vojska Srbije poručuje svima, i u zemlji i u inostranstvu, da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Republici Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka”, dodaje se u saopštenju.

“Kao čuvar mira i stabilnosti, Vojska Srbije neće dozvoliti”, ističe se u saopštenju, “nikakve pokušaje državnog udara i upozorava da bi svi koji ga najavljuju i traže trebalo da odgovaraju u skladu sa zakonom”.

“Vojska Srbije je opremljena i spremna da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta i da sačuva mir i stabilnost naše zemlje i našeg naroda”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ne navodi ko najavljuje “pokušaje državnog udara”. Vlast u Srbiji redovno optužuje učesnike protesta koji se u gradovima širom zemlje održavaju od decembra za nasilje i fašizam. U tom smislu, vlast posebno apostrofira opozicionu koaliciju Savez za Srbiju.