Vojska Slovenije završila misiju u Avganistanu

Vojska Slovenije završila misiju u Avganistanu

U četvrtak ujutro, 20. maja, pripadnici 13. slovenačkog kontingenta, koji su bili angažovani u misiji Odlučna podrška, sleteli su u Rim. U skladu sa odlukom Vlade Republike Slovenije i nakon prethodne zajedničke odluke Alijanse, Republika Slovenija ovim prekida aktivnosti u ovoj misiji u Avganistanu.

Od početka 2015. godine, članovi Alijanse obučavaju, savetuju i pomažu avganistanskim snagama bezbednosti i institucijama u misiji Odlučna podrška u Avganistanu. Slovenačke oružane snage učestvovale su u sklopu savetodavne misije NATO-a na osnovu vladine odluke koja je, između ostalog, navela da „stabilizacija i podrška Avganistanu u preuzimanju odgovornosti za upravljanje, vođstvo i razvoj zemlje i dalje ostaju među međunarodnim političkim i sigurnosnim zadacima“.

Ranije je, na zahtev UN i avganistanske vlade, NATO preuzeo komandu nad operacijom ISAF u avgustu 2003. godine, prvom NATO operacijom van svoje teritorije. Prvi pripadnici slovenačkih oružanih snaga preuzeli su zadatke u operaciji ISAF u martu 2004. godine, u skladu sa odlukom Vlade Republike Slovenije.

Prethodna operacija ISAF bila je deo sveobuhvatnog pristupa međunarodne zajednice situaciji u Avganistanu i napora da uspostavi trajni mir i stabilnost u zemlji. Poslednji, 21. kontingent slovenačke vojske u snagama ISAF-a, vratio se u domovinu 25. decembra 2014.

Većina pripadnika slovenačkih oružanih snaga doprinela je miru u Avganistanu 2011. godine (ukupno 179 u dve smene), a do danas je u obe operacije učestvovalo ukupno gotovo 1.400 pripadnika Vojske Slovenije.

Za više od 17 godina delovanja pripadnika u Avganistanu, slovenačka Vojska zabeležila je sledeće vanredne događaje:

– U julu 2005. vojno vozilo Hammer u kojem su bila četiri slovenačka pripadnika misije ISAF u Avganistanu, tokom patrole, naletelo je na minu u blizini Kabula. Vojnici nisu pretrpeli ozbiljne povrede, jedan je kasnije imao problema sa sluhom, a vozilo je teško oštećeno u eksploziji.

– U maju 2011. godine civilni stručnjak, pripadnica slovenačkog kontingenta u Avganistanu, lakše je povređena u bombaškom napadu na sedište grupe za obnovu u provinciji Herat. Od detonacije je zadobila površinsku ranu, a činjenica da je bila iza zatvorenih vrata u kancelariji spasila ju je od težih povreda. U napadu je uništen veliki deo zgrade.

– U novembru 2013. slovenački pripadnici misije ISAF učestvovali su u pucnjavi sa talibanskim pobunjenicima. Kada se incident dogodio, njih šestoro je pratilo avganistansku jedinicu, koju su obučavali, u patroli. Niko od slovenačkih vojnika nije povređen.

– U januaru 2014. godine slovenački vojnik je ranjen u nogu tokom izvršavanja zadataka kada je došlo do pucnjave sa protivnicima. Lečio se u bolnici.