Von der Leyen zatražila od Prištine da nastavi dijalog

Von der Leyen zatražila od Prištine da nastavi dijalog

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nastavljajući svoju turneju po zemljama Zapadnog Balkana, boravila je danas u Prištini gde se sastala sa premijerom Albinom Kurtijem.

Tokom zajedničkog intervjua sa premijerom, Leyen je govorila i o situaciji na granici Kosova sa Srbijom, na Jarinju i Brnjaku, naglašavajući potrebu da se situacija smiri.

Ona je rekla da su pregovarači sa Kosova i iz Srbije trenutno u Briselu kako bi postigli kompromis da se ova situaija prevaziđe.

„Prvo, pitanja koja trenutno vidimo na granici. Razmišljam da prvo pričam o tome. Dok smo mi ovde, sastanak pregovarača se održava u Briselu. Nadamo se da će pregovarači imati snažan mandat za pregovaranje. Duboko sam uverena da se situacija mora razblažiti i dijalog nastaviti. Dolazim iz zemlje i EU koja zna šta to znači”, rekla je ona.

Predsednica EK je dalje prešla na pitanje pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, pozdravljajući želju građana Kosova u tom pogledu.

„Znam da postoji nestrpljenje da se ide napred. Uzmimo ovo i stavimo ga u radnu strukturu za budućnost regiona. Moje iskustvo je da, ako se efikasno promenite, bićete sve veše ostvarenju tog sna. Snažan sam zagovornik proširenja“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Govorila je dalje o ekonomiji, iznevši plan za otvaranje novih radnih mesta koja se dobro plaćaju.

„I sami ste mi rekli da je Kosovo zemlja preduzetnika i ljudi sa albanskim biznismenima, pa biste ovde trebali imati koristi od otvaranja dobro plaćenih radnih mesta. Ovo je plan ekonomskog razvoj ”, rekla je Ursula Von der Leien.

„Želimo budućnost u kojoj su Kosovo i ceo Balkan deo EU … To je ono što svi želimo. Mislim da to dugujemo deci koju smo danas videli “, rekla je.

Što se tiče vakcinacije, rekla je da „želimo da ubrzamo vakcinaciju na Kosovu i postignemo dugoročno održiv ekonomski oporavak“.

Premijer Albin Kurti je govorio o odluci Vlade o registarskim tablicama i optužio Srbiju da prima donacije od EU, ali da je Rusija i Kina i dalje militarizuju.

On je rekao da su na Kosovu primenili stari sporazum o registarskim tablicama, ali da je Srbija žestoko odgovorila.

„Na granici nismo doneli nikakvu novu odluku osim primene starog sporazuma. Nažalost, Srbija je snažno odgovorila prikupljanjem vojnih snaga i naoružanja, poput ruskih tenkova i borbenih aviona“, rekao je Kurti.

„Nažalost, mi smo u situaciji da Srbija prima donacije od EU za reforme koje bi trebalo da je demokratizuju, a ne da je dalje militarizuju Rusija i Kina“, rekao je Kurti.

On je rekao i da su napadi na Zubin Potok posledica Vučićevih provokativnih izjava.

„Tražio sam da se osude napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu, jer su ti napadi izvedeni nakon provokativnih izjava predsednika Srbije i nakon vojnih demonstracija na granici sa Kosovom“, rekao je on. / ibna