NaslovnicaVestiVRATIĆE OBELEŽJE SRPSKIM JUNACIMA? Francuska ambasada u Prištini razmatra povratak spomen-ploče našim...

VRATIĆE OBELEŽJE SRPSKIM JUNACIMA? Francuska ambasada u Prištini razmatra povratak spomen-ploče našim vojnicima, na mesto sa kog je uklonjena

Objavljeno:

AMBASADA Francuske u Prištini saopštila je da će razmotriti vraćanje spomenika palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu na prvobitno mesto, pošto je nedavno izmešten u spomen parku na prištinskom pravoslavnom groblju.

foto d.z.

U saopštenju za javnost iz ove ambasade ističu da žale zbog polemike nastale u javnosti nakon nakon pomeranja spomen-ploče palim srpskim borcima , kao i da će razmotriti tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na tom groblju bili postavljeni kao što su ranije stajali.

– U sadašnjim okolnostima stima, uz izazvane emocije, ambasada će razmotriti tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na vojnom delu groblja bili okrenuti onako kako su prethodno stajali, a da to uključi i novu spomen-ploču u sećanje na francuske vojnike koji su izgubili živote tokom službe u okviru Kfora- navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Francuska ambasada u Prištini poziva na poštovanje sećanja na sve pale vojnike na frontu tokom Prvog svetskog rata.

– Francuska ambasada poziva na poštovanje sećanja na sve pale vojnike na frontu tokom Prvog svetskog rata, onako kako se to čini ceremonijom koja se zajedno organizuje sa ambasadom Nemačke, u znak francusko-nemačkog pomirenja- navodi se u saopštenju.

Inače, bela spomen ploča iz 1984. godine na kojoj je pored krsta napisano „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912. -1918. godine izmeštena je sa bočne strane parka, a na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke. Na njenoo mesto je postavljena postavljena crna mermerna ploča poginulim francuskim vojnicima na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: “Francuskim vojnicima palim na Kosovu.

U međuvremenu, grupa srpskih intelektualaca na Kosovu i Metohiji, njih više od 2.000, potpisala je peticiju da se spomenik srpskim palim borcima vrati na centralno mesto spomen obeležja.

Preporučujemo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave