Vreme da Erdogan stavi “Operaciju Izvor Mira” u praksu

Vreme da Erdogan stavi “Operaciju Izvor Mira” u praksu

Pauza od 120 časova u Operaciji “Izvor mira”, uz sporazum od 13 tačaka sa SAD, daje turskom predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu priliku da završi sve obaveze u vezi sa svrhom vojne operacije u severnoj Siriji.

Vojna operacija “Izvor mira” pokrenuta je 9. oktobra, istočno od Eufrata.

Cilj operacije, prema rečima turskog predsednika, bio je da se spreči formiranje terorističkog koridora u severnoj Siriji te nestanak terorističkih organizacija (ISIS, PKK, KCK-PYD/YPG) i drugih terorista koji su operisali u regionu, održavanje stabilnosti u regionu, zaštita civila, smanjenje izbegličkog talasa prema Turskoj i na kraju prema Evropi, te stvaranje okruženja u kojem će se oni vratiti u svoju zemlju.

Očito, pored svega ovoga, postoje još neka pitanja koja u pozadini, koja su prikrivena ili nisu adekvatno objavljena, sa možda međunarodnim medijima koji žele da filtriraju informacije i izveštavaju onako kako im odgovara.

Isključenje kurdskih grupa koje su pomogle u ratu protiv ISIL predstavlja jedan od zahteva turskog predsednika. To se poklapa sa zahtevom, koji je istaknut pre sporazuma, da Kurdi polože oružje. Niko se ne bi osećao bezbednim, posebno turski predsednik i Turci, kada bi postojali dobro opremljeni timovi koji mogu da nastave agresivne upade u Tursku.

Drugo pitanje, prema IBNA, je sprečavanje formiranja energetskog koridora, uz onaj koji postoji u Turskoj, kao koridora koji nije samo konkurencija nego i izvor prihoda kurdskim terorističkim grupama.

Pored toga, nestajanje konkretne kurdske populacije, sa poluautonomnim prisustvom u turskom mekanom tkivu koja ni na koji način ne učestvuje u bezbednosti države,  bio je jedan od ciljeva Operacije “Izvor mira”.

Turski predsednik, koji je, ponekad razumljivo, bio na udaru kritika, ima jedinstvenu priliku da dokaže da je, uz ono što je već rečeno, u potpunosti ispunio obećanja koja je dao u vezi sa razlozima koji su vodili operaciji “Izvor mira”.

Ukoliko 120časovno zamrzavanje operacije bude efikasno, Recep Tayyip Erdogan ima potencijal da stvori prave uslove za repartijaciju 3,5 miliona izbeglica iz Turske. Ovo vodi rekonstrukciji gradova i sela u zoni koju kontroliše Turska, što dalje vodi postepenom odlasku izbeglica i vraćanju regularnosti u svakodnevicu.

Ovo neće biti prvi put da se to dešava. Turske kompanije već su pomogle rekonstrukciju nekih područja u Siriji i mnoge izbeglice su već transportovane.

Sada se Recepom Tayyipom Erdoganom nalazi izazov da pošalje prave poruke na sve strane, kako bi ublažio negativni kriticizam koji je dobio od većine, posebno iz inostranstva./ibna