Vučić doputovao u Jerusalim na Svetski forum o holokaustu

Vučić doputovao u Jerusalim na Svetski forum o holokaustu

Nakon Davosa, naredna stanica predsednika Srbije Aleksandra Vučića je Jerusalim, gde boravi na poziv izraelskog predsednika Reuven Rivlin da učestvuje u petom svetskom forumu o holokaustu “Sećanje na holokaust: borba protiv antisemitizma”.

Na aerodromu su predsednika Srbije dočekali izraelski ambasador u Srbiji Alon Fišer Kam i srpski ambasador u Izraelu Milutin Stanojević.

Više od 40 vođa prisustvovaće u četvrtak ceremoniji  u Svetskom memorijalnom centru holokausta u Jerusalimu, u znak obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na holokaust i 75 godina od kada je Crvena armija oslobodila Aušvic, logor smrti, gde su nacisti pogubili oko 1,3 miliona ljudi, uključujući više od jednog milion Jevreja.

Vučić će u četvrtak imati zvaničan sastanak sa izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom, dok će u takođe imati priliku da razgovara i sa moldavskim predsednikom Igorom Dodonom.

„Velika je čast što ću zajedno sa četiri ili pet šefova država i monarha biti jedan od onih koje će primiti izraelski predsednik Reuven Rivlin nakon velikog događaja u četvrtak“, rekao je Vučić ranije za RTS.

On je dodao da „ceo svet“ dolazi u Izrael, oko 40 lidera iz Evrope i šire, uključujući regionalne lidere Željka Komšića, Kolindu Grabar Kitarović i Mila Đukanovića.

Vučić je rekao da su sudbine srpskog i jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata bile izuzetno teške, primetivši da se u Yad Vashemu, među šest logora, nalazi i ime koncentracionog logora Jasenovac, gde je ubijen veliki broj Srba i Jevreja.

“Moramo naglasiti da se to više nikada ne bi trebalo ponoviti”, zaključio je Vučić. / ibna