Vučić: Drago mi je što smo mogli da pomognemo ljudima u regionu

Vučić: Drago mi je što smo mogli da pomognemo ljudima u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u ponedeljak uveče na televiziji Happi, te izjavio da je srećan što je ta zemlja mogla da pomogne ljudima u regionu, dodajući da je to važna poruka da to područje može da napreduje i da mogu mnogo da postignu kada rade zajedno.

„Srećan sam što mogu da pomognem bilo kome. Ako nekome možemo spasiti život, to je sjajno. Ne razlikujete ljude na osnovu njihove verske pripadnosti ili zemlje u kojoj žive, već na osnovu toga da li im možete pomoći ili ne. To je važna poruka da region može da ide napred i da možemo mnogo da učinimo kada radimo zajedno“, rekao je predsednik Srbije.

„Dokazano je da je naš zajednički potencijal veći od onoga kako doživljavamo sebe. Drago mi je što Srbija postavlja sve više ciljeve. Mislim da su svi bili ponosni što smo nekome mogli da pomognemo. Obavili smo svoju dužnost“, rekao je Vučić.

Osvrćući se na vladine restriktivne mere i odluke, on je naglasio da nije izabran da se dodvorava i smeši se drugima, već da bi postigao napredak u Srbiji. „Da sam se dodvoravao EU, ne bismo imali vakcine. Da sam se dodvoravao, ne bismo imali opremu“, rekao je Vučić.

Dodao je da razume nevolju koja proizlazi iz ograničenja, ali sluša stručnjake za koje kaže da imaju dobru nameru. „Prvo morate da pogledate kako da zaštitite živote, a zatim šta da radite sa ekonomijom.“

Predsednik se takođe obratio antivaksserima rekavši da svako može da izbacuje gluposti na mreži, ali da se država ne može boriti protiv teorija zavere.

Vučić je govorio i o bombaškim napadima i stranim snagama, rekavši da se Amerika ovde bori za svoje interese i za “svoje dete” Kosovo.

„To je sada tinejdžer; ponekad je ovo dete malo nevaljalo, ali će ga zaštititi. I Amerikanci i Nemci. Svako ima svoje interese. Rusi žele da nastave da forsiraju Balkan, Rusi žele da ostanu ovde. Kinezi šire svoju mrežu prijatelja, ali niko ne može biti prijatelj sa onim drugim. Naš moto je biti prijatelj sa svima. Naravno da ovo nije lako. Ponekad nailazimo na osudu iz Brisela, ponekad iz Vašingtona ili Moskve. Ne možete da zadovoljite sve u politici“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić se osvrnuo i na kritike upućene Srbiji u izveštaju Evropskog parlamenta, nazvavši nekoliko tačaka nepravednim.

„Neću reći ni jednu lošu stvar, a tamo gde postoji objektivan pristup, moramo to uzeti u obzir. Ali ovo nije samo dvostruki standard, ovo nije samo licemerje, ne postoji reč kojom bi se to moglo opisati. Ali na sreću, građani Srbije sve razumeju“, rekao je srpski predsednik.

„Važni predstavnici velikih sila rekli su mi da bismo trebali biti ponizniji, ali obećao sam da nikada neću otkriti izvor. Kada smo poslali pomoć u Italiju, rekli su nam da se to nije trebalo dogoditi, obradili su je kao politički udarac. Šta mala Srbija misli ko je, kada pomaže velikim zemljama?“ Dodao je Vučić.

Završavajući intervju, predsednik Srbije rekao je da je ponosan na svoj rad i da bi SNS trebalo da izađe na birališta sa dve liste.

„Od prvog dana na funkciji – i pazite, prošao sam pakao s klevetničkom kampanjom pre 12 godina, bio sam spreman na mogućnost da sutra ne budem na vlasti. I znam kako će biti, svi će pričati o tome kako su znali šta su moje greške, ali licemerje je nešto što mi je uvek bilo odvratno. Znam da će kad odstupim reći najgore o meni. Ali mene to ne zanima, zanima me šta će govoriti u narednih 50 godina; ko je poboljšo državu, ko je gradio bolnice, ko je jačao vojsku“, rekao je Vučić. / ibna