Vučić: EU je naš strateški cilj

Vučić: EU je naš strateški cilj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je “frustriran pridikama” evropskih lidera o bliskim vezama s Rusijom i Kinom i da je Beograd i dalje posvećen članstvu u EU, uprkos kašnjenjima u procesu pridruživanja, koje je opisao kao “bez presedana”.

„Da vam kažem istinu, imam mnogo razgovora sa svima koji mi kažu o našoj saradnji sa Kinom, Rusijom, a onda vidim da se svi drugi češće sastaju sa Ksi Jinpingom i Putinom nego ja. „Srbija je suverena država, radimo ono što je najbolje za naš narod i za našu zemlju“, rekao je Vučić u intervjuu.

Na pitanje šta bi odabrao ako mora da bira između EU i Rusije, Vučić je rekao da zapadni mediji imaju problema sa razumevanjem da su odnosi Beograda sa Moskvom u korist srpskog naroda i Srbije.

„Uvek kažem Putinu i to ne krijem od njega, kao mnogi drugi političari iz EU, jer kada vide Putina, zaborave odakle su, ja mu kažem da smo na evropskom putu i ​​da je to naš strateški cilj , da postanete članica EU, bez prekida veza, prekida odnosa s Rusijom, Kinom i drugima“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da neće donositi pogrešne odluke da bi udovoljili EU ili Moskvi, dodajući da ne zna da li će se Srbija pridružiti EU za tri, pet ili sedam godina, ali da ćemo „održavati odnose u korist naroda i to je naša politika “.

Kada je u pitanju članstvo u EU, Vučić je rekao da Srbija ostaje na tom putu, uprkos razočaranju planom.

„Srbija nije baš uzbuđena, ali mi smo i dalje posvećeni putu ka EU, jer ne vidimo nijednu drugu alternativu; mislim da smo ovde već 20 godina; osim Turske, nijedna zemlja nije tako dugo čekala”, rekao je Vučić.

Vučić je odbacio tvrdnju da je spor proces normalizacije odnosa s Prištinom jedini razlog zašto Srbija stoji van “puta pridruživanja”, dodajući da za to treba kriviti nedostatak inicijativa EU i zapadnih saveznika.

“To je uglavnom zbog odnosa Beograda i Prištine, ali danas sam razgovarao ne samo sa evropskim zvaničnicima, već i sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom i pitao sam ga da li bi, ako budemo mogli postići dogovor sa Prištinom ako postignemo kompromis, to bilo dovoljno da uđemo u EU? A niko iz EU, pa čak ni iz SAD-a, koji blisko sarađuju, ne može potvrditi da ćemo biti deo EU“, rekao je Vučić.

Objasnio je da to znači da Srbija mora da sačeka odluku i zaključke EU, bez obzira da li želi da Srbiju vidi kao deo Unije ili ne.

Vučić je rekao da “nije zadovoljan” stanjem odnosa sa EU, ali da je i dalje duboko zahvalan Briselu na pomoći koju je Unija pružila tokom poplava 2014./ibna