Vučić i Borisov razgovarali telefonom

Vučić i Borisov razgovarali telefonom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u ponedeljak telefonom sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, uoči sutrašnjeg virtuelnog sastanka kvadriterale Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke, tokom kojeg će se razgovarati o inicijativama za rešavanje finansijskog uticaja pandemije.

Predsjednik Vučić i premijer Borissov složili su se da je međusobni sporazum o olakšavanju prelaska granice jedan od ključnih elemenata za podsticanje poslovanja, posebno u turističkom sektoru, nakon dugog prekida zbog coronavirusa.

S tim u vezi, dvojica političara naglasila su potrebu da se obezbedi primena odgovarajućih mera protiv pandemije, kako bi se zaštitilo zdravlje građana i sprečilo dalje širenje zaraznih bolesti, prenosi američka Agencija za saradnju sa medijima.

Dvojica lidera izrazila su zadovoljstvo činjenicom da su se Srbija i Bugarska uspešno borile protiv koronavirusa i da je epidemija bila pod kontrolom, u nadi da će uskoro biti prevaziđena.

Vučić i Borissov dogovorili su se o predstojećem bilateralnom sastanku kako bi razgovarali o radovima na izgradnji autoputa od granice Srbije sa Bugarskom do Sofije, čiji će završetak u potpunosti povezati Srbiju sa Azijom.

Istovremeno, dvojica zvaničnika naglasila su važnost izgradnje gasovoda Balkanski tok i povezivanja toka prirodnog gasa između Srbije i Bugarske.

Predsednik Vučić i premijer Borissov izrazili su nadu da će uslovi uskoro omogućiti da se praksom tromesečnih sastanaka lidera kvadriterale Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke nastave razgovori o zajedničkim infrastrukturnim projektima, kao i drugim oblicima o saradnji, navodi se u saopštenju srpskog predsedništva. / ibna