Vučić: Imam podršku francuskog predsednika

Vučić: Imam podršku francuskog predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je u ponedeljak Pariz, gde se sastao sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Nakon sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija imati punu podršku francuskog predsednika Macrona na svom evropskom putu, dodajući da očekuje da će se proces ubrzati i da će biti otvorena mnoga nova poglavlja.

Tokom razgovora sa Macronom glavna tema bila je pitanje odnosa Beograda i Prištine.

„To je teško i ključno pitanje za celu Evropu, ne samo za našu zemlju. Međutim, sve smo to istovremeno povezali sa evropskim putem Srbije. Imaćemo veliku podršku Macrona. Očekujem velike promene; mi smo prvi prihvatili promenu metodologije i očekujem otvaranje puno novih poglavlja“, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, delegacije će sada otvoriti nova poglavlja i Srbija može da ih otvori više za godinu dana nego što je to bilo u poslednje četiri godine.

„S obzirom na geopolitičke odnose, neću biti iznenađen ako se u budućnosti postignu drugi sporazumi koje danas niko ni ne predviđa, a koji će olakšati i Evropi i Srbiji“, rekao je Vučić.

Što se tiče pregovora sa Prištinom, rekao je da je reč o spremnosti na kompromis.

Naglasio je da je Srbija uvek spremna za dijalog sa Prištinom, ali da je uvek potrebno dvoje za razgovor, napominjući da druga strana nema želju da razgovara, već samo da formira takozvanu Veliku Albaniju.

Vučić je rekao da je ključno pitanje da li će neko u Prištini razumeti da ne može da dobije ono što je „izvor njihove želje“, već da pre mora da se upušta u razgovore, izveštava Tanjug.

Rekao je da to ne vidi u Prištini, ni kod onih za koje se očekuje da će pobediti na izborima, pozivajući se na stranku Albina Kurtija, niti sa onima s kojima će biti u koaliciji, odnosno Haradinajevoj stranci.

„Pored želje za stvaranjem Velike Albanije, ne vidim ništa drugo i ne vidim ništa što bi nas moglo približiti ozbiljnom dijalogu; naravno, uvek smo spremni za razgovore, podržavamo stav Miroslava Lajčaka. Međutim, za svaki razgovor su potrebne dve strane, ali trenutno je ja ne vidim“, istakao je Vučić.

Upitan da li bi Francuska mogla da pomogne ubrzavanju procesa dijaloga Beograda i Prištine s obzirom na činjenicu da ima dobre odnose sa novom administracijom SAD-a Joea Bidena, Vučić je rekao da je Francuska u najboljim odnosima sa novom administracijom u Evropi i voleo bi da Macron dobije više slobode u ovoj vrsti političke akcije.

„Verujem u važnu ulogu Makrona i Francuske. Oni će održati izbore u maju sledeće godine i mislim da Macron ima dobre šanse za pobedu. Ima velike ambicije, dobro poznaje geopolitiku i, za razliku od drugih, ne plaši se da pronađe inovativna rešenja“, rekao je Vučić.

Osvrćući se na sastanak sa Makronom, primetio je da „tokom pandemije ljudi izbegavaju sastanke i fokusiraju se na minimiziranje opasnosti kojima se izlažu, ali ovo je dokaz ubedljivog prijateljstva i predanog pristupa francuskog predsednika Emmanuela Macrona Zapadnom Balkanu, dodajući da francuski predsednik razume probleme i težinu položaja Srbije”.

Zaključno, srpski predsednik je otkrio da je Macron „pokazao neverovatnu srdačnost. Odveo me do podruma Jelisejske palate. Ne samo za nas sa Balkana, već i one iz Evrope, malo je kome dodeljena čast da ovo vide“. / ibna