Vučić: Izbori će biti održani 26. aprila ili 3. maja

Vučić: Izbori će biti održani 26. aprila ili 3. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u opširnom intervjuu za O2 najavio je da će parlamentarni izbori biti održani krajem aprila ili početkom maja.

„Ovo predstavlja jedno od ekskluzivnih prava predsednika Republike i razmišljao sam da to objavim za 15. ili 22. mart; ali premijerka Ana Brnabić me zamolila da to odložim što je duže moguće”, rekao je Vučić. Stoga je spomenuo da su mogući datumi 26. april ili 3. maj 2020. godine.

Komentarišući izbore u Hrvatskoj, napomenuo je da će čestitati onome ko pobedi na izborima i nastojaće raditi na što boljim odnosima dve zemlje, a ako ne bude moguće, na održavanju mira i stabilnosti.

Vučić je izjavio da posmatra izbore u Hrvatskoj i, za razliku od drugih, njegova projekcija rezultata je bila tačnija, dodajući da je konačni sukob kandidata doživeo drugačije.

Upitan šta bi bilo bolje za Srbiju: da pobedi Milanović i Kitarović, srpski predsednik je objasnio da će se, ako izabere, osećati kao da je pristrasan.

Odnosi sa Crnom Gorom su složeni, nastavio je Aleksandar Vučić, napominjući da Srbija nije zadovoljna zakonom o slobodi veroispovesti koji je predložila crnogorska vlada, ali „mi nismo ti koji odlučujemo“.

Srbija je izgubila pravo odlučivanja o Crnoj Gori već duže vreme, a „zbog čvrstine naše vlade u to vreme nije bilo dogovora i Crna Gora je pokrenula referendum o nezavisnosti, koji je na kraju bio uspešan“, nastavio je Vučić.

„Naš je položaj težak, jer ono što kažemo može se smatrati mešanjem u unutrašnje stvari suverene države“, napomenuo je predsednik Srbije i dodao da je to pitanje pokrenuo pre predsednika Mila Đukanovića

Komentarišući inicijativu „mini-Šengena“, napomenuo je da nisu svi centri u Evropi zadovoljni inicijativom.

„Ne sviđa im se što zemlje na Balkanu same rade svoj posao; osećaju se nelagodno kad ne mogu da odlučuju umesto nas “, tvrdi predsednik Srbije,” ali ne mogu se direktno suprotstaviti tome, pošto se inicijativa zasniva na četiri slobode, odnosno na vrednostima koje čine osnovu evropske vizije, i obuhvataju slobodno kretanje ljudi, kapitala, usluga i robe”.

Predsednik Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost da „mini-Šengen“ inicijativa propadne zbog „spoljnog pritiska“.

Međutim, uveren je da će se sve zemlje u regionu pridružiti inicijativi, jer su koristi za građane nesumnjive, a više od dve milijarde evra biće ušteđeno zbog slobode kretanja.

U nastavku, Vučić je naglasio da albanski premijer Edi Rama favorizuje mogućnost ekonomske saradnje, za razliku od nekih drugih u regionu, pomenuvši Kosovo koje se protivilo „mini-Šengenu“. Prvi put su postojale razlike između Tirane i Prištine, te je dodao da hrabrost koju je albanski premijer pokazivao za inicijativu nije bila bez presedana.

Na pitanje vezano za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, odgovorio je da ne zna kada će se to desiti, jer ne zna da li će i kada na Kosovu biti formirana vlada ili hoće li ukinuti tarife.

Prema njegovom mišljenju, činjenica da vlada u Prištini još nije formirana nije razlog za odlaganje, već je to pre slučaj političke konkurencije, jer mnogi žele nove izbore da bi na neki način ojačali svoja ovlaštenja na način na koji oni veruju da je ispravno.

„To je situacija; nije ni odgovorna ni ozbiljna; ali šta mi možemo učiniti? “, pitao se.

Upitan da li bi mogao da se postigne kompromis do kraja sledeće godine, Vučić je rekao da ništa ne isključuje, ali da je ostaje optimističan.

Predsednik Srbije se zatim fokusirao na napredak zemlje na međunarodnoj sceni, pomenuvši posete Putina, Ksija i drugih lidera koji su prvi put u istoriji doputovali u Srbiju.

Na kraju, Aleksandar Vučić osvrnuo se na ekonomski rast zemlje koji će dostići 4%, dok će prosečna plata u januaru biti oko 510-515 evra. Što se tiče optužbi protiv njegovih saradnika i korupcijskih pitanja sa kojima se suočava vlada, primetio je da se moraju izvršiti promene, dodajući da ima ljudi koji su izgubili poverenje građana Srbije. / ibna