Vučić: Narod će da odluči o kompromisu sa Kosovom i Metohijom

Vučić: Narod će da odluči o kompromisu sa Kosovom i Metohijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je za rešavanje pitanja Kosova i Metohije potreban racionalan, pragmatičan pristup, kao i spremnost za razgovor kako bi se pronašlo kompromisno rešenje.

„Potreban nam je pragmatičan pristup, otvorena vrata za razgovore da bismo pronašli rešenje, treba da izgradimo poverenje, za šta je potrebno vreme, kao i odlučnost međunarodne zajednice da na različite načine podrži Beograd i Prištinu u postizanju rešenja“, rekao je Vučić za Euronews Srbija, izvestio je Tanjug.

Upitan šta je kosovski mit, Vučić je rekao da je to mit – ako ne vidimo da se stvarnost svakodnevno menja i da nismo u idealnom položaju, kako često želimo da se predstavimo, ali to, s druge strane , postoji još jedan deo kosovske epike bez kojeg ne možemo, a to je vrednost svega što su uradili naši preci.

Upitan da li je mit da Srbija polaže pravo na Kosovo i Metohiju, da niko drugi to pravo ne polaže, Vučić je rekao da je rešenje negde između.

„Mit je da je sve lako i jednostavno i da svetu treba samo da kažemo – maknite se odavde, samo je naše i ne treba ni o čemu da razgovaramo. A to nije lako povezati sa stvarnošću. Ali takođe je mit da srpski narod ne polaže nikakvo pravo na Kosovo i Metohiju. I negde između toga treba naći racionalno i kompromisno rešenje“, rekao je Vučić.

„Srbija je spremna na kompromis, da razgovara o kompromisu, a ljudi će biti ti koji će odlučiti“, rekao je Vučić, osvrćući se na stav u dijalogu sa Prištinom.

Upitan šta je kompromis, Vučić je rekao da čak i ako bi znao da to neće reći, jer kompromisno rešenje treba postići na način na koji obe strane daju ustupke.

Upitan da prokomentariše poruku patrijarha Porfirija na Gazimestanu da je Kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpske nacije i da je svaka poseta Kosovu i Metohiji povratak otadžbini, podsetio je da ne samo sadašnja već takođe je prethodni patrijarh Irinej to isto rekao u nekoliko navrata.

„Govorio je o duhovnim vrednostima, Kosovskom savezu koji se odnosi na naše stanje duha i šta treba da radimo u budućnosti. Ne ulazeći u ono što je želeo, a znam da je posvećen očuvanju Kosova i Metohije u okviru Srbije, razmišljao je o tome da li ćemo uspeti da svojoj deci na KiM pružimo bezbednost, kao i bolje plate i penzije za sve,” objasnio je Vučić.

Naglasio je da moramo uzeti u obzir da bi bez kompromisnog rešenja kosovsko-metohijskog čvora neko mogao da odmrzne taj sukob.

„Odmrzavanje, iako se mnogima čini privlačnim zamrzavanje sukoba, dovodi do katastrofe, nemira, sukoba, koji nikome nisu potrebni, posebno Srbiji koja najbrže ide napred“, rekao je on.

Kada se pominje izjava bivše kosovske ambasadorke u SAD Vlore Citaku – koja je rekla da vreme radi u korist Srbije, odgovorio je da je, ako gledate sa njenog stanovišta, Srbija jača, to je tačno, ali je zato ulog je veći.

„Možete da ojačate kada imate više investicija, veću međunarodnu reputaciju, ali sve to gubite prekidajući pregovore, incidentima“, naglasio je Vučić. / ibna