Vučić nije podržao Dodikove ideje o statusima Kosova i Republike Srpske

Vučić nije podržao Dodikove ideje o statusima Kosova i Republike Srpske

Delegacija najviših zvaničnika Republike Srpske, na sastanku održanom u sredu u Beogradu, nije dobila ono što su želeli od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik RS Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković otputovali su u glavni grad Srbije sa idejom da pitanje statusa Republike Srpske u BiH treba povezati sa statusom Kosova. To je nešto što je Dodik izrazio kao zahtev tokom nedavne Vučićeve posete Banja Luci. Ideja je pokrenula diskusije i, uprkos upozorenjima da je nemoguće povezati te dve stvari, Dodik je nastavio sa promocijom ove ideje. “Zašto Kosovo ima pravo da se odvoji od Srbije, ali isto pravo nije dato Republici Srpskoj”, često je pitao Dodik u poslednjih nekoliko nedelja.

Vučić je bio jasan: pitanje statusa Republike Srpske ne može se vezati za pitanje Kosova, ali Srbija će insistirati na ekonomskim vezama i očuvanju Ustava BiH onako kako je zapisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Vučić je objasnio da pitanja Kosova i Republike Srpske ne treba da budu povezana jer je raspoloženje unutar međunarodne zajednice protivno tome.

“Uvek su postojali dvostruki standardi … Pogledajte kako neke zemlje direktno učestvuju u rušenju drugih režima, da je Srbija uradila čak desetinu toga, ne samo da bih bio proglašen diktatorom, već bi i cela država bila obeležena“, rekao je Vučić.

Iznenađujuće je da je Dodik nakon sastanka u Beogradu potpuno promenio svoj stav.

“Odvajanje nije na našem dnevnom redu, već primena međunarodnog sporazuma, koji se zove Dejtonski mirovni sporazum, i Ustava BiH, koji je sastavni deo tog sporazuma – Aneks četiri. Na to imamo pravo”, kazao je Dodik.

Dodik ističe da će uvek i svuda upozoravati da je kontinuirano kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH neodrživo, te da RS traži povratak statusa prema Ustavu BiH. On upozorava da najnoviji predlozi ustavnih promena znače novo razvlašćivanje Republike Srpske i ističe da se s druge strane Republika Srpska proglašava krivom i optužuje da želi sukobe.

On ističe da se Ustav u BiH krši putem uloge visokog predstavnika i odluka Ustavnog suda, koji smanjuju snagu i uticaj Republike Srpske. Dodik kaže da se bošnjački narod ne treba bojati ni Srbije ni Republike Srpske, već se treba bojati svog političkog vođstva, koje ne uspeva da kreira održivu politiku.

Dakle, bar za sada, Dodik je ublažio svoje stavove i potvrdio da neće zahtevati odvajanje Republike Srpske. Ali, ovo je izborna godina i za očekivati je da će ponovo pokušati prikupiti dodatne glasove na naraciji o „Nezavisnoj Republici Srpskoj“, što mu je, očigledno, životni cilj./ibna