Vučić odlučuje o izborima nakon razgovora sa Merkelom, Macronom, Ksi i Putinom

Vučić odlučuje o izborima nakon razgovora sa Merkelom, Macronom, Ksi i Putinom

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će doneti odluku o tome da li će posle sastanaka sa “svetskim liderima” krenuti u vanredne izbore. Na sastanku sa visokim članovima Srpske napredne stranke (SNS), čiji je lider, u utorak, Vučić je rekao da će na konferenciji u Berlinu “biti traženo da Srbija prizna punu nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova i Metohije”.

Berlinska konferencija, zakazana za 29. april, okupit će lidere zemalja EU i zemalja zapadnog Balkana.

Vučić je ukazao da će predstavnici EU zahtevati “promenu formata” dijaloga između Beograda i Prištine, kao i njegov nastavak pre ukidanja carinskih tarifa na srpske proizvode koje su nametnule kosovske vlasti. Dodao je, međutim, da neće prihvatiti nastavak dijaloga ako tarife ostanu na snazi.

Ako se tarife ne povuku pre 6. maja, Vučić će, kako je rekao, predložiti protivmere.

Vučić je rekao da će “konačnu odluku” o opštim izborima saopštiti nakon razgovora sa “svetskim liderima”. On je pomenuo predsednike Kine Ksi Jinpinga, Rusije Vladimira Putina, Francuske Emmanuela Macrona, kao i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Ako se izbori održe, protivnici SNS-a bi trebalo da budu poraženi “odlučnije nego ikada”, nastavio je Vučić.

Na poslednjim izborima održanim 2016. godine, SNS je dobila 48,25 posto od ukupnog broja glasova.

Vučić je takođe govorio o zahtevima opozicije koji su objavljeni na skupu u Beogradu u subotu, ponovivši da “njihovi ultimatumi neće biti ispunjeni”.

Zahtevi opozicije u pogledu slobode medija, uključujući i otpuštanje uprave javnog RTV servisa, ne mogu biti ispunjeni u skladu sa zakonom, rekao je on.

Prema Vučićevim rečima, opozicija želi da preuzme kontrolu nad medijima.

On je također odbacio zahtev opozicije s obzirom na pravedne preduslove za izbore, rekavši da su izborni zakoni usvojeni kada su sadašnje stranke opozicije bile na vlasti.

Vučić je ponovio da se dijalog sa opozicijom može desiti samo u Parlamentu. Međutim, opozicija bojkotuje sednice Parlamenta i zahteva razrešenje predsednika ove institucije./ibna