Vučić, Rama i Zaev će preimenovati inicijativu Mini Šengen

Vučić, Rama i Zaev će preimenovati inicijativu Mini Šengen

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije preimenovaće predloženo regionalno ekonomsko područje “Mini Šengen” tokom svog sedmog samita u Skoplju krajem jula.

„Zajednički ćemo, na sledećem samitu 28. i 29. jula u Skoplju, pronaći ime za ovu inicijativu, koju smo verovatno pogrešno nazvali Mini Šengen. Daćemo novo ime inicijativi o kojoj smo se već dogovorili “, rekao je Vučić u utorak za Euronews Srbija.

Vučić je dodao da je Mini Šengen bio „gotovo epohalna ideja“ koja je povećala poverenje trojice lidera.

Međutim, čini se da je poverenje ono što je do sada najviše nedostajalo regionalnoj inicijativi, pri čemu su Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina odbile da se pridruže. Kosovo tvrdi da Mini Šengen ne pruža platformu na kojoj su sve države jednake. Crna Gora i BiH žele da se fokusiraju na inicijative usko povezane sa integracijom u EU, umesto na regionalne.

Tokom svojih šest samita od najave u oktobru 2019. u Srbiji, tri zemlje osnivačice potpisale su memorandum o saradnji tokom pandemije koronavirusa i sporazum koji omogućava Albancima i Srbima da putuju samo  sa ličnim kartama između dve zemlje.

Njihovi ponovljeni pozivi da se pridruže preostale tri zemlje zapadnog Balkana (ZB) su ignorisani.

Na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Tirani ovog meseca, kosovski premijer Albin Kurti rekao je da Mini Šengen prestaje da postoji otkako je svih šest zemalja Zapadnog Balkana i Evropska unija osnovale Zajedničko regionalno tržište (CRM) u novembru 2020. godine pod okriljem Berlinskog procesa.

CRM uključuje mini šengenske ciljeve slobodnog kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi u jednom od svojih četiri područja: regionalna trgovina, investicije, digitalizacija i industrija. / ibna