Vučić razmatra mogućnost da provede božićne praznike u Crnoj Gori

Vučić razmatra mogućnost da provede božićne praznike u Crnoj Gori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Božić (po Julijanskom kalendaru) 6. januara provesti u Crnoj Gori, zbog tenzija izazvanih zakonom o verskim slobodama.

Predsednik Srbije razmatra da ode u privatnu posetu, a ne kao lider Srbije, napomenuvši da će se u narednih 24 do 36 sati odlučiti o ovoj poseti.

Moja je želja i namera da budem sa našim ljudima u ovo teško vreme, rekao je Vučić.

„Predsednik sam da bih rešavao teške probleme. Božić je najsrećniji praznik, vreme za opraštanje i pomirenje kada kao narod moramo pokazati jedinstvo bez uvreda ili provokacija. Jedino što mogu reći je kad god sam sa našim narodom – srećan sam“, rekao je Vučić o poseti severu Crne Gore.

Vučić ne planira da održava političke govore. Konstatovao je je da je srećan što će posetiti svoj narod, svoju naciju. „Razumemo da živimo u različitim zemljama, ali pripadamo istoj naciji“, zaključio je predsednik Srbije.

Takođe je napomenuo da se i patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej, tokom sastanka na kojem je najavio nameru da poseti Crnu Goru, saglasio sa njegovom namerom i blagoslovio je.

Crnogorski parlament je nedavno odobrio Zakon o verskim slobodama, pri čemu je Srpska pravoslavna crkva taj zakon označila kao pokušaj Crne Gore da “ukrade” imovinu Srpske crkve u zemlji.

Naglašava se da Mitropolija crnogorska i primorska pripada Srpskoj pravoslavnoj autokefalnoj crkvi. / Ibna