Vučić: SAD insistiraju na hitnom ukidanju tarifa

Vučić: SAD insistiraju na hitnom ukidanju tarifa

Amerikanci snažno i odlučno insistiraju na hitnom ukidanju tarifa /koje je Kosovo uvelo za robu iz Srbije i BiH/, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ubrzo nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsjednika Trumpa za dijalog Beograda i Prištine, ambasadorom Richardom Grenellom.

„Izuzetno je važno da SAD veoma čvrsto i odlučno insistiraju na tome da se tarife odmah ukinu i da se razgovori između nas i Prištine nastave“, rekao je Vučić novinarima.

Upitan o Grenellovim idejama, Vučić je napomenuo da je američki izaslanik glasno i jasno govorio o potrebi ukidanja tarifa, ali je dodao da je uveren da će i Beograd takvim porukama biti izložen u budućnosti, ali po nekim drugim pitanjima.

„Za danas nemam šta drugo da kažem, osim što smo imali otvorenu i iskrenu diskusiju, što nam nije bilo lako; ali drago mi je što je Grenell snažno počeo sa ukidanjem tarifa“, rekao je Vučić.

On je naglasio da građani treba da budu svesni da tarife koje važe za svakog državljana Srbije podrazumevaju da se odnose i na srpske Albance.

„Njihov uvoz je smanjio rast za 0,4%. Znatno je smanjena mogućnost povećanja plata i penzija. Što je jača ekonomija, što veći prodor napravimo, veća je moć Srbije i veći je standard“, objasnio je Vučić.

Ponovio je zahvalnost Grenellu i ministru spoljnih poslova SAD Mikeu Pompeu na njihovoj posvećenosti ukidanju tarifa, dodavši da bi prije svega želio zahvaliti Donaldu Trumpu jer je to njegova politika.

Upitan da li treba očekivati da za sto sednu predstavnici Beograda i Prištine, Vučić je primetio da je to zavisi od ukidanja tarifa.

„Čim se ukinu, spremni smo da sednemo za sto, bez obzira na predizbornu kampanju. S njima smo sedeli i u Davosu i u raznim drugim prilikama, gde nismo imali formalne pregovore. Formalni pregovori zavise od ukidanja tarifa. Na dan ukidanja, sedećemo za stolom. Bez obzira na izborne kampanje i sve ostalo, mi smo za to spremni“, odgovorio je Vučić.

Predsednik Srbije je takođe dodao da je srpska delegacija na sastanku sa Grenellom insistirala na četiri slobode – kretanju ljudi, dobara, usluga i kapitala, koje su od velikog značaja, ali ostaje da se vidi kako i na kom nivou će ti pregovori biti održani.

Kazao je da razgovori o toj temi neće biti lagani.

“Građani moraju shvatiti da moramo održati mir i stabilnost, čuvati ekonomski napredak zemlje i štititi naše interese”, podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da će danas gotovo 16 sati držati sastanke, čiji je cilj da, povodom Minhenske konferencije, privuče nemačke investitore, te će sastati sa investitorima iz ove zemlj , uz podršku predsednika Minhenske konferencije Wolfganga Ischingera.

„Spreman sam za to i želim da privučem više nemačkih investitora. Ischinger, nemačka politička legenda koja je u Nemačkoj dobro poznata, pozvao je investitore da dođu i predstavlja Srbiju kao investicionu destinaciju. Ovo što se dešava na Minhenskom bezbednosnom forumu je velika stvar“, rekao je Vučić.

„Predstavljamo svoju politiku i borimo se za interese Srbije“, nastavio je Vučić, napominjući da je to pomoglo u negovanju i promovisanju povoljnijeg poslovnog okruženja koje su priznale strane kompanije, poput nemačke kompanije Brose.

Predsednik Srbije najavio je da će za nekoliko dana biti pokrenuta investicija Brose grupe u Pančevu, za koju je Vučić rekao da će biti najplaćenija fabrika u Srbiji, a prosečna zarada će biti 1.900 evra. / ibna