Vučić: Srbija će da odluči da li će i kada svoju ambasadu preseliti u Jerusalim

Vučić: Srbija će da odluči da li će i kada svoju ambasadu preseliti u Jerusalim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da će Srbija odlučiti kada će i da li će svoju ambasadu iz Tel Aviva preseliti u Jerusalim u skladu sa sopstvenim interesima i međunarodnim pravom.

Prema Vašingtonskim sporazumima koje su Vučić i tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali u Beloj kući u septembru 2020. godine, Srbija se složila da svoju ambasadu preseli u Jerusalim do 1. jula 2021. Glavne tačke sporazuma bile su usmerene na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali nisu bili identični. Sporazum koji je Hoti potpisao rekao je da će Kosovo i Izrael uspostaviti diplomatske odnose nakon uzajamnog priznavanja.

Odgovarajući na pitanje reportera N1 tokom obilaska kule na obali Beograda, Vučić je rekao da su se stvari promenile nakon što je Izrael priznao Kosovo, dodajući da je razgovarao sa izraelskim premijerom i rekao mu da nije potpisao sporazum sa kosovskim Albancima i Amerikancima nego samo sa Amerikancima.

„Izrael je u međuvremenu priznao Kosovo. Razgovaramo sa Amerikancima i Evropskom unijom i donosićemo buduće odluke u skladu sa međunarodnim pravom i interesima Srbije i ti interesi su se promenili nakon što je Izrael priznao Kosovo“, rekao je Vučić i dodao da će zvanični Beograd poštovati svoje prijateljstvo sa Izraelom. / ibna