Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Kini i Rusiji

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Kini i Rusiji

Srbija neće uvoditi sankcije Kini i Rusiji, iako je na putu pridruživanja Evropskoj uniji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak za TV Hepi.

„Na putu smo ka EU. Srbija je vojno neutralna zemlja. Srbija za razliku od nekih drugih država koje su na evropskom putu, neće pokvariti svoje sjajne odnosekoje ima sa Kinom i Rusijom. Nećemo uvoditi nikakve sankcije ni protiv Kine ni protiv Rusije, to je to“, rekao je Vučić.

„To je naša politika, to nije nikakvo balansiranje, ovo je najbolja politika, koja se pokazala i tokom koronavirusa, i kod kupovine vakcina, i drugih stvari. Ovo je najbolja politika za građane zemlje i ovde nema puno filozofije. Nastavićemo ovu politiku sve dok budemo u mogućnosti da je vodimo“, rekao je srpski lider.

Zahvaljujući svojoj multi-vektorskoj politici, Beograd aktivno kupuje COVID-19 vakcine širom sveta. Trenutno srpski državljani mogu da izaberu ili vakcine protiv kompanije Pfizer, kineskog Sinopharma, britansko-švedske AstraZenece ili ruskog Sputnjika V.

Spoljnopolitički kurs Srbije predviđa pristupanje EU uz održavanje prijateljskih odnosa sa Moskvom i Pekingom, kao i razvijanje veza sa Vašingtonom. Srbija namerava da održi vojnu neutralnost, odbijajući da se pridruži NATO-u i drugim blokovima. / Ibna