Vučić: Sudija je promenio pravila, moramo da se prilagodimo

Vučić: Sudija je promenio pravila, moramo da se prilagodimo

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je nakon radne oproštajne večere kod Federice Mogherini, da put prema EU ostaje strateški cilj Srbije, ali da mora prilagoditi taktiku jer je “sudija u sred igre odlučio da promeni pravila”.

Vučić je rekao da niko ne dovodi strateški put Srbije u pitanje. Rekao je da je sastanak bio dobar i otvoren.

Dodao je da je razgovarano o nivou odnosa sa EU kao i nivou odnosa između zemalja regiona.

“Sretan sam jer lideri imaju više razumevanja da treba da se fokusiramo na nas same, govorimo otvorenije, održavamo mir i stabilnost,” rekao je Vučić.

“Naravno da će biti situacija u kojima ćemo morati da idemo dva koraka napred a jedan i po nazad, ali za dve naredne godine postići ćemo važne promene koje će građanima pokazati da nisu napušteni,” rekao je on.

Dodao je da je većina učesnika bila razočarana odlukom EU Saveta u vezi sa odlaganjem početka pregovora sa Severnom Makedonijom i albanijom.

Vučić je istakao da će Srbija nastaviti sa ekonomskim reformama, napominjući da očekuje rast od 4% u trećem tromesečju; ali je i dodao da će Srbija nastaviti sa planom MMF i Svetske banke.

“Reforme se uvode zbog nas i našeg naroda. To je strateški put i moramo se taktički prilagoditi jer je sudija odlučio da izmeni pravila u sred igre,” rekao je Vučić, dodajući da će Srbija sarađivati sa svima u svetu.

Na kraju, Vučić je istakao da je na sastanku sa Jean-Claude Junckerom tražio da Sebija Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija budu isključene iz kvota za čelik.

Odlazećem predsedniku Evropske komisije, Vučić je poklonio 40 godina star vinjak iz Srbije./ibna