Vučić uzbuđen zbog sastanka sa Sijem

Vučić uzbuđen zbog sastanka sa Sijem

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da se tokom sastanka sa predsednikom Kine Si Jinpingom u četvrtak u Pekingu “razgovarano o svemu o čemu se očekuje da se razgovara na sastanku sa prvom, drugom ili trećom velikom silom”. Vučić je rekao da je ponosan što je u razgovoru sa kineskim zvaničnicima “sve bilo uspešno”.

Kako je rekao, očekuje se veći interes kineskih investitora za Srbiju. Stav Kine u pogledu nepriznavanja Kosova ostaje čvrst, naglasio je on.

Vučić se susreo sa Sijem tokom samita “One Belt One Road” kojem prisustvuju visoki funkcioneri mnogih država. Međutim, ako se pogledaju srpski pro-vladini medijski izveštaji, stiče se utisak da je Vučić jedini koji je pozvan.

Trodnevni sastanak će biti završen u subotu.

U razgovoru sa novinarima iz Srbije, Vučić je rekao da je “veoma srećan i uzbuđen”, navodeći da njegova poseta Pekingu “znači dobru vest za Srbiju”. “Srbija, koja je mala zemlja, primljena je veoma dobro”, rekao je Vučić nakon sastanka sa Sijem.

Predsednik je tvrdio da bi Si mogao ponovo da poseti Srbiju. Kako je naveo, kineski lider je rekao da njegov gusti raspored ne dozvoljava da uskoro dođe, ali je “rekao svom ministru spoljnih poslova da pronađe termin”.

Si je posetio Srbiju 2016. godine.

„Svojim osmehom mi je signalizirao da shvata koliko je ova poseta važna za mene; prepoznao je moju želju da ga pozdravim”. Vučić je dodao da će još jedna poseta Sija Srbiji biti “kruna njegove karijere”.

Vučić je takođe rekao da su srpski i kineski predstavnici potpisali ugovor o finansiranju pruge Novi Sad – Subotica, “na insistiranje predsednika Sija”. Prema njegovim rečima, ovaj ugovor nije bio planiran.

Si je dao i “zeleno svetlo” za vojnu saradnju, rekao je Vučić novinarima.

“Među Kinezima nema mnogo zagrljaja i poljubaca, ali predsednik Si je nekoliko puta napravio neki polu-zagrljaj, što znači da veoma poštuje Srbiju”.

To je Vučića učinilo “veoma srećnim i ponosnim”, kako je rekao./ibna/