Vučić: Zahvalni smo Grčkoj za podršku koju nam ukazuje

Vučić: Zahvalni smo Grčkoj za podršku koju nam ukazuje

Vučić i Mitsotakis potpisaće Sporazum o strateškom partnerstvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče stigao u Atinu u službenu posetu Grčkoj, sastao se sa predsednikom Helenske Republike Prokopisom Pavlopulosom kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima dveju zemalja i bilateralnoj saradnji.

Predsednik Srbije zahvalio je Pavlopulosu na gostoprimstvu, istakavši prijateljstvo između ovih zemalja, trgovinsku razmenu i političku podršku Grčke Srbiji.

„Zahvalni smo Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu Srbije; uvek i svuda ćemo podržavati Grčku i nećemo menjati svoj stav o Kipru“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naglasio je da Srbija i Grčka politički uzajamno podržavaju sve međunarodne organizacije i institucije, dodajući da su dve države uvek stajale rame uz rame.

Zahvalio je Grčkoj na podršci evropskom putu Srbije, dodajući da je Srbija svesna da su joj postavljeni uslovi koji drugima nisu, “uključujući pitanje Kosova i Metohije”.

“Uvek imate na umu interese Srbije, blizinu naših zemalja i siguran sam da će ova poseta dati novi podsticaj našim već dobrim odnosima”, zaključio je predsednik Srbije.

Grčki predsednik Prokopis Pavlopoulos osvrnuo se na evropski kurs Srbije, na kojem je ostvarila značajan napredak.

„Pre svega, Grčka je članica Unije i evrozone više od 40 godina. Želimo Evropu mira i stabilnosti i potrebne su nam druge države izvan EU da je grade. Svi želimo da zajedno izgradimo jugoistočni stub EU, ostavljajući iza sebe ratove i nesuglasice “, rekao je Pavlopoulos.

„Svako ko želi da postane članica EU mora ispunjavati sve evropske kriterijume pre pristupanja bez ikakvog popusta, te mora dodatno rešiti sve sporove sa drugim zemljama.

Srbija je napravila značajne reforme, otvorila puno finansijskih sredstava i, stoga, nastavlja sa evropskom perspektivom. Vi ste na vrhuncu svoje misije i mi smo tu da vam pomognemo da vas usmerino ka EU,” rekao je predsednik Grčke, napominjući da je njegova zemlja posvećena što bržem pristupanju Srbije EU.

Takođe je rekao da je Grčka posvećena poštovanju međunarodnog prava. Osvrnuo se i na Tursku i njene odnose sa drugim zemljama, ali i na evropske standarde, za koje je rekao da [Turska] ne poštuje. Takođe je rekao da Grčka želi da se problem Kipra reši što pre.

Nakon razgovora dva predsednika, biće održani prošireni razgovori između delegacija dveju zemalja.

Gradonačelnik Atine Costas Bakoiannis uručiće Vučiću zlatnu medalju grada Atine, a potom će se predsednik Srbije sastati sa grčkim privrednicima.

U sredu, drugog dana posete, Vučić će se sastati sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, sa kojim se poznaje već dugo godina, imaju bliski lični odnos i stranačku pripadnost, jer stranke koje vode pripadaju sEvropskoj narodnoj stranci.

Vučić i Mitsotakis će, prema informacijama iz srpskih diplomatskih izvora, predsedavati Trećim samitom o saradnji Grčke i Srbije, a potom će potpisati zajedničku izjavu o strateškom partnerstvu, kao i niz važnih sporazuma.

Aleksandar Vučić će se tokom boravka u Atini sastati sa predsednikom SIRIZE i šefom glavne opozicione stranke Alexisom Tsiprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i cele Grčke Hijeronimom II.

Predsednika Srbije prate ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, energetike Aleksandar Antić, odbrane Aleksandar Vulin, obrazovanja Mladen Šarčević i zamenik ministra privrede Dragan Stevanović./ibna