Vujanović: Srbi u Crnoj Gori treba da uđu u vladu

Vujanović: Srbi u Crnoj Gori treba da uđu u vladu

Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da Srbi u Crnoj Gori “nisu ugroženi, ni na koji način”.

Tokom  TV emisije “Živa istina”, na TV stanici Antena M, Vujanović je rekao da je “velika stvar” oko položaja Srba u Crnoj Gori nerealna.

„To je čista socijalna demagogija. Mislim da je najbolji put ka budućnosti da srpske stranke uđu u vladu Crne Gore“, rekao je Vujanović.

Odgovarajući na pitanje o statusu imovine Srpske pravoslavne crkve u vreme dok je bio premijer, i glasine da je veliki deo te imovine prenesen u vlasništvo države, Vujanović je rekao da ne zna.

„Mislim da unosi na osnovu nevažeće dokumentacije nemaju pravni značaj. Ono što se upisuje u katastarske registre nema vrednost ako nije potkrepljeno dokazima. Međutim, tim se nisam bavio“, rekao je Vujanović.

Ponovio je da se izvršna vlast time nije bavila. Za to je saznao iz medija.

„Katastar u to vreme nije služio kao dokaz imovine. Katastarski list bio je jedan od dokaznih materijala o nekretninama, bez posebnog značaja. Mislim da to sada nema nikakvog značaja “, rekao je Vujanović.

On smatra da je mišljenje koje je objavila Venecijanska komisija u vezi sa Zakonom o slobodi vere vrlo važno. On smatra da je bila mudra odluka kada je Marković odlučio da u taj proces uključi Mitropoliju.

„Nema sumnje da će sve crkve i manastiri biti u državnom vlasništvu i to nije odluka Crne Gore. Ništa se ne menja. Pravoslavna mitropolija i njeno sveštenstvo i mitropolit još uvek će biti ovde, a niko im neće oduzeti crkve i manastire. Oni će biti u vlasništvu države jer veliki broj tih crkava i manastira predstavlja spomenike kulture. Ne vidim zašto se stvorila tolika napetost po tom pitanju “, rekao je Vujanović.

Vujanović je govorio o načinu na koji su se Javier Solana, Vojislav Koštunica i Zoran Đinđić ponašali pre i nakon potpisivanja Beogradskog sporazuma i mnogim drugim temama.