Vulin: Sada EU treba da održi reč datu u Briselskom sporazumu

Vulin: Sada EU treba da održi reč datu u Briselskom sporazumu

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je da je sada na međunarodnoj zajednici da dokaže da je kredibilan partner i da uradi sve što je predviđeno Briselskim sporazumom, što znači da ne treba dozvoliti Prištini da određuje šta će biti ispunjeno a šta ne.

“Ako je Albancima dozvoljeno da sami odluče šta će da ispune, ako im je dozvoljeno da zamisle i formiraju “Veliku Albaniju”, bilo kakva diskusija će biti teška a sporazum nemoguć,” rekao je Vulin.

Dodao je da Beograd i srpski funkcioneri, da nisu verovali rečima EU i međunarodne zajednice, ne bi ni potpisali Briselski sporazum.

Sada je na njima da pokažu da su pouzdan partner i da će sve što je dogovoreno biti i ispunjeno,” rekao je Vulin.

Ministar odbrane Srbije se pitao kako će EU reagovati na kršenje Sporazuma, da li će rukovodstvo EU imati reč, ispoštovati ono što je dogovoreno i sprovesti ono zbog čega su bili garant sporazuma.

Prema njegovim rečima, Albin Kurti i lideri u Prištini još jednom dokazuju da nemaju svoju reč. “Albanci ne mogu razmišljati o tome koji će deo sporazuma biti ispunjen a koji ne,” rekao je Vulin, dodajući da sve što dolazi od Kurtija više nije iznenađenje ni pitanje za Srbiju kako će ona reagovati.

“To je pitanje i iznenađenje za EU – šta će oni da urade kao garanti Briselskog sporazuma i svega što je iz Briselskog sporazuma moralo da proistekne,” zaključio je Vulin./ibna