Vučić: Srbija je spremna da nastavi dijalog, teži postizanju kompromisnog rešenja

Vučić: Srbija je spremna da nastavi dijalog, teži postizanju kompromisnog rešenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Haikom Maasom i tom prilikom naglasio da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom i traži kompromisno rešenje.

Izjavio je da Srbija želi da izgradi mir sa Albancima.

„Nemačka je priznala nezavisnost Kosova, Srbija nije. Nemačka snažno podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU i ulogu Miroslava Lajčaka tokom čitavog procesa. Srbija je spremna da nastavi dijalog i želi da postigne kompromis“, rekao je Vučić i dodao da „verujemo da zamrznuti konflikt nije rešenje, jer se uvek može otopiti. Želimo da se pomirimo sa Albancima, to je suština napretka. Za nas je važno da se svi potpisani sporazumi ispune, pre svega Briselski sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština“, rekao je on.

Vučić je rekao da će Srbija insistirati na tome da Priština učini ono što je obećala.

„Briselski sporazum se mora poštovati i mi ćemo na njemu insistirati. Pošto smo ispunili sve svoje obaveze, Priština mora da sledi njihov primer. Spremni smo da razgovaramo na ozbiljan i odgovoran način “, naglasio je.

Vučić je podvukao da je poseta nemačkog ministra spoljnih poslova još jedna potvrda važnosti političkog dijaloga i unapređenja odnosa Srbije i Nemačke.

„Srbija ima najbliže ekonomske odnose sa Nemačkom, ubedljivo najveću trgovinu. Želim da podvučem da ljudi u Srbiji razumeju da ne postoji ekonomski partner koji nam je važniji. Takođe bih želeo da se zahvalim Angeli Merkel na podršci u svim oblastima. Nećemo zaboraviti sve što je učinila za našu zemlju“, rekao je Vučić.

„Za nas je saradnja sa Nemačkom od vitalnog značaja, verujem da može biti još veća i važnija“, rekao je.

Sa svoje strane, Heiko Maas rekao je da je svestan da proces normalizacije sa Kosovom nije lak, ali da veruje da doprinosi ekonomskom razvoju, napominjući da je Nemačka podržala proces dijaloga i izaslanika Lajčaka koji posreduje u ovom procesu.

Maas, koji je takođe posetio Kosovo i juče boravio u Prištini, rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednicom Vjosom Osmanijem da je jasno da je priznavanje Kosova od strane Srbije jedan od elemenata konačnog sporazuma sa Srbijom.

„Što se tiče procesa dijaloga, naravno da će priznavanje Kosova biti jedan od elemenata rešenja, u suprotnom se neće dogoditi, a osim toga, normalno je da postoje kompromisi obe strane u slučajevima normalizacije dijaloga , i ne želim da crtam crvene linije. Shvatam, međutim, da će zbog istorijskih okolnosti ovo biti teško, želim da se na kraju nađe rešenje i da obe strane moraju biti spremne na kompromis“, rekao je juče Maas. / ibna