Weber: “Srbija ima čistu evropsku perspektivu”

Weber: “Srbija ima čistu evropsku perspektivu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Evropskog parlamenta u kojoj su bili izvestioc Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilcik i lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Weber.

Na konferenciji za štampu posle sastanka, Vučić se zahvalio Vladimiru Bilciku što je po drugi put otputovao u Beograd za tako kratko vreme, kao i Manfredu Weberu, nazivajući ga „velikim prijateljem u regionu“.

Vučić je izjavio da je razgovarano i o pitanjima koja se odnose na Kosovo i privredu u Srbiji.

„Mogu se hvaliti ekonomskim napretkom Srbije. Smanjujemo državni dug; stopu nezaposlenosti; približavamo se zemljama EU. Uvek smo spremni da razgovaramo i istražujemo kompromise, a jedan od njih je, između ostalog, i pitanje Kosova“, primetio je srpski predsednik.

Vučić je naglasio da Srbija želi da otvori nova poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i da jasno razume viziju zemalja EU u pogledu budućnosti Zapadnog Balkana.

„Za mene je ključno da Srbija nastavi svoj evropski put. Imamo 67% trgovinske razmene sa EU. Imaćemo veći ekonomski rast od očekivanog, jer projektujemo stopu rasta od 3,9 ili 4%. To bi nas učinilo jednom od evropskih zemalja sa najvećom stopom rasta. Istovremeno, smanjili smo odnos javnog duga u odnosu na BDP-u. Smanjili smo stopu nezaposlenosti na manje od 10%, što nas približava zemljama EU“, podvukao je Vučić. Dodao je da je kompromisno rešenje sa Kosovom nešto što je Srbija spremna da razmotri.

Što se tiče predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji, na proleće 2020. godine, Vučić je istakao da će dati sve od sebe da stvori bolje okruženje od onog na izborima 2012. godine, gde njegova opoziciona stranka nije mogla da se pojavi ni u medijima.

Manfred Weber je u svojoj izjavi naglasio da je „evropska perspektiva Srbije jasna“.

„Naše prisustvo ovde sadrži pozitivnu poruku i za Srbiju i za širi region. Bila je velika greška zaustaviti proces za Severnu Makedoniju i Albaniju i bila je to sramota za ceo region. Trenutno se suočavamo sa nekim izazovima; imamo u toku proces razvoja demokratskih principa i ideja. Delimo ideje evropskog načina života i moramo se boriti za to. Drago mi je što Srbija radi tako dobro, jer je nama političarima važno da ispunimo vaša očekivanja“, rekao je Veber.

Govoreći o procesu evropskih integracija Srbije, Veber je rekao da su modernizacija zemlje, borba protiv korupcije, sloboda medija, vladavina zakona, nezavisnost institucija i druge inicijative veoma važne, jer sadrže zajedničke evropske vrednosti. „Vidim spremnost. Predsednik je spreman da približi Srbiju EU“, dodao je on.

Upitan da li kašnjenje sa otvaranjem fondova gura Srbiju u ruke Rusije, srpski predsednik je napomenuo „Imamo četiri poglavlja spremna. Realno, biće jedno. Mnogo toga smo dobili. Na evropskom smo putu, ali pre svega, zapadnjacima jasno dajemo do znanja da želimo da imamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom“, dodajući da su mu prioritet interesi Srbije i ponos u održavanju dobrih odnosa sa svima. / ibna