Wigemark: Nema vlasti – nema napretka

Wigemark: Nema vlasti – nema napretka

Šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, izjavio je u četvrtak u Banja Luci da je, prema njegovom mišljenju, ključni razlog sporog napretka BiH prema EU neuspeh formiranja vlasti na nivou BiH, Federacije BiH i nekih kantona.

“Vrlo je teško preći sa mišljenja na stvarni posao bez formirane vlasti”, rekao je Wigemark.

On je posetio Banja Luku kako bi učestvovao u javnoj raspravi o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU. Wigemark je rekao da mišljenje Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU ne predviđa drugačiji način nego dijalog u rešavanju ovih pitanja. Podsetio je da je mišljenje o zahtevu potvrdilo da bi BiH mogla postati članica, ali da je ostalo još mnogo toga da se uradi.

Wigemark je naglasio da su građani BiH zainteresirani za teme koje se tiču ​​životnih pitanja, a ne za politička pitanja.

“Verujemo da su građani u BiH zainteresovani da čuju više o ekonomskim mogućnostima, radnim mestima, obrazovanju, zdravstvu, bezbednosti i uopšteno govoreći o boljoj budućnosti, a ne o temama kojima dominira politički diskurs”, naglasio je specijalni predstavnik EU u BiH.

On je naveo da je na javnoj raspravi sa građanima Banja Luke i Republike Srpske razgovarano o EU i o tome šta ona predstavlja.

“Ovde smo da nam građani kažu šta ih brine, šta EU predstavlja za njih, koji su načini da sami preuzmu inicijativu da iskoriste proces evropskih integracija kako bi poboljšali svoj životni standard u skladu sa standardima EU”, rekao je Wigemark. .

Komentarišući moguće izmene Zakona o policijskim službenicima u Kantonu Sarajevo, Wigemark je pozvao sve nivoe vlasti u BiH da, kada je reč o izmeni bilo kojeg dela zakona, imaju na umu da je BiH u fazi odnosa s EU nakon podnošenja zahteva za članstvo.

“Da bi se ostvario dalji napredak na evropskom putu, BiH treba da preispita sve propise u kontekstu usklađenosti sa pravnom tekovinom EU, tj. sa standardima koji postoje u određenim oblastima. Isto važi i za propise o policijskim snagama, bilo da je o Kantonu Sarajevo ili Republici Srpsko “, dodao je Wigemark.

Javnoj raspravi prisustvovali su preduzetnici, privrednici, predstavnici organizacija civilnog društva, predstavnici akademske zajednice, mladi i predstavnici lokalne zajednice.