Wigemark: “Puno je posla do članstva u EU”

Wigemark: “Puno je posla do članstva u EU”

Kancelarija Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenula je projekat ‘prEUzmi inicijativu’ u okviru kojeg će u devet lokalnih zajednica širom BiH održati javne debate o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Prva debata održana je u Sarajevu a u ulozi domaćina našao se šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

”Vjerujem da će Evropska komisija uskoro poslati mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo, koje će potvrditi da BiH može biti članica EU jednog dana. Naravno, puno je toga što će se morati uskladiti s EU propisima i zakonodavstvom,” poručio je Wigemark.

Odgovarajući na pitanje jednog od učesnika, ambasador Wigemark je rekao da evropska integracija BiH,  pre svega, zahteva učešće svih građana i potpunu transparentnost svih procesa.

“Na taj način će se smanjivati uloga nas, predstavnika EU, a povećavati odgovornost samih građana BiH,” naglasio je Wigemark

U vrlo dinamičnoj diskusiji s više od 100 preduzetnika, predstavnika javnih ustanova i nevladinih organizacija učestvovali su i španski ambasador u BiH, José María Valdemoro Giménez, britanski ambasador u BiH, Matthew Field, te domaći i regionalni stručnjaci.

Ambasador Field naglasio je da je njegova zemlja prisutna u mnogim projektima u BiH i osvrnuo se na problem odlaska bh. građana u zemlje EU.

“Građani žele da vide jaču vladavinu prava, bolje javne usluge, radna mesta i rast. Građani treba da zahtevaju od izabranih političara da rade upravo ono za što su izabrani. Sve ove reforme zemlju će približiti EU,” rekao je Field.

Ambasador Giménez istakao je da su EU i njene države članice spremne podržati sve institucije BiH koje rade na evropskim integracijama.

”Puno je izazova na koje će BiH trebati odgovoriti na putu ka EU, zato je nužno da svu snagu usmjeri u reformske procese. Španija je prije pridruživanja EU, također, bila u teškoj situaciji. Postojala je veoma visoka nezaposlenost- Španija je bila kao bilo koja druga zemlja trećeg sveta. Međutim, nakon provođenja neophodnih reformi i pridruživanja EU postala je jedna od najdinamičnijih država Evrope,” dodao je španski ambasador.

Nakon debate, učesnici su posetili i informativno-edukativni sajam na kojem su predstavljeni projekti koje finansira EU, a koji doprinose ekonomskom i odživom razvoju lokalnih zajednica.

U narednom periodu javne debate će se održati još u osam lokalnih zajednica širom BiH.