Wizz Air najavljuje provećanje broja letova Sarajeva i Tuzle

Wizz Air najavljuje provećanje broja letova Sarajeva i Tuzle

Jeftini prevoznik Wizz Air najavio je danas pokretanje devet novih linija iz svojih baza u Sarajevu i Tuzli. Ovo uključuje sedam novih destinacija iz glavnog grada Bosne i Hercegovine i dve iz trećeg po veličini grada u zemlji. Budžetski avioprevoznik uvodi letove iz Sarajeva za Billund, Koln, Hahn, Hamburg, Malmo, Sandefjord i Treviso, nadopunjujući devet postojećih linija, kojima će se u oktobru pridružiti i Wizz Air let za Abu Dhabi. Devet novih linija počeće sredinom decembra i saobraćaće dva puta nedeljno, sa izuzetkom Kelna i Malmea koji će saobraćati tri puta nedeljno. Kao rezultat, Wizz će bazirati svoj drugi avion u ovom gradu. U isto vreme, aviokompanija je odložila planove za početak operacija između Sarajeva i Londona u novembru, ali će od sredine decembra, kada stiže drugi avion, povećati frekvencije za Kopenhagen, Dortmund, Eindhoven, Memmingen, Geteborg i Stockholm.

S druge strane, Wizz će dodati još dve rute iz svoje baze u Tuzli, nadopunjujući petnaest postojećih usluga. Biće dodate nove rute do aerodroma Milan Malpensa i Nirnberga. Wizz Air je ove godine značajno povećao broj operacija iz Bosne i Hercegovine, pokretanjem svoje sarajevske baze, kao i usluga iz Banja Luke. Međutim, Wizz Air je poslednjih godina stagnirao sa svojim operacijama u Tuzli. Današnje proširenje službeno će na konferenciji za novinare najaviti predsednik aviokompanije Robert Carey, novoimenovani vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma Tuzla Meris Šabanović i ministar trgovine, turizma i transporta Vlade Tuzlanskog kantona Hamza Bešić.

Izvršni direktor Wizz Aira Jozsef Varadi posetio je Bosnu i Hercegovinu prošlog meseca. Rekao je da se Bosna i Hercegovina dobro nosila s pandemijom. “Bila je fleksibilna i otporna tokom krize i učinila je više od većine tradicionalnih evropskih tržišta na kojima posluje Wizz Air. Vlada je uvela mere, ali je došlo do kretanja ljudi. Više ljudi je putovalo iz Bosne i Hercegovine nego iz drugih zemalja. Verujemo da je Bosna dobro tržište za ulaganje. Postoji mnogo mogućnosti za ulaganja, kao i mogućnosti za dovođenje više avio-kompanija u zemlju i pokretanje novih linija. To ćemo videti u narednim mesecima.” On je dodao da “ovo, u kombinaciji sa svim razvojem koji vidim da se dešava, ohrabruje da razmislimo o tome šta je sledeće u smislu povećanja broja aviona, zaposlenih i usluga. To je nešto na čemu radimo i prilično sam siguran da Bosna i Hercegovina može biti pobednik u svemu ovome”.

 

Izvor: exyuaviation.com