Yavuz se vratio u Mersin i čeka naređenja

Yavuz se vratio u Mersin i čeka naređenja

Provokacije Turske na dnevnom redu Saveta Evrope

Autor: Michalis Michael

Turska brod bušilica Yavuz završio je prvi krug bušenja na obali Karpazije i sada se vratio u Mersin, kako prenosi turska novinska agencija IHA. Isti izvor tvrdi da platforma za bušenje ostaje izvan okruga Tasucu u Mersinu kako bi se mogla napuniti gorivom, dok čeka uputstva o tome da li će se kasnije vratiti na Kipar ili ne.

Istovremeno, stalni predstavnik Kipra pri EU, Nicholas Emiliou, tokom današnjeg sastanka Saveta za opšte poslove (GAC) u Briselu, zatražio je da se pitanje ilegalne aktivnosti Turske u okviru kiparske EEZ stavi na dnevni red oktobarskke sednice Saveta Evrope, a posebno o „aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima“. Nikosijev zahtev podržao je zamenik ministra za evropska pitanja Grčke Miltiadis Varvitsiotis, koji je ponudio da se o ovom pitanju zauzme stav na GAC-u.

Kako se izveštava, stalni predstavnik, dok je govorio u GAC-u, naglasio je da se situacija nije poboljšala od juna (kada se o ovom pitanju raspravljalo u Savetu), već se pogoršala, posle niza provokativnih akcija Turske i niza izjava, čak i od strane visokih turskih državnih funkcionera.

“Podržali smo zahtev Kipra i odlučili da se u raspravu dodaju Erdoganove izjave, koji instrumentalizuje izbegličko pitanje i preti da će povećati protok u slučaju da njegovi zahtevi ne budu ispunjeni”, izjavio je nakon sastanka grčki zamenik ministra spoljnih poslova./ibna