Yavuz u srcu „bloka 7“ kiparske EEZ-a

Yavuz u srcu „bloka 7“ kiparske EEZ-a

Kipar posmatra najnoviju provokaciju

Autor: Michalis Michael

Neviđena provokacija od strane Turske odvija se u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ). „Yavuz“, turski brod bušilica, pronađen je u srcu “bloka 7” za čije je ispitivanje ugljikohidrata i njihovo korištenje licencirana kompanija ENI-TOTAL.

Ovo se smatra za najveću provokaciju u kiparskim vodama od kraja 2010. godine, kada su turske provokacije započele u istočnom Mediteranu. Iako se činilo da će turski brod bušilica na kraju implementirati ono što su turski zvaničnici izjavili, jer su dva njihova broda bila udaljena samo pola milje. „Yavuz“, koji je juče krenuo iz Mersina gde je bio na vezu, nije bio daleko od drugog turskog broda bušilice „Fatih“.

“Yavuz” je krenuo ka regionu gde će uskoro početi novo bušenje,” objavio je turski ministar energetike Fatih Donmez na društvenim mrežama.

Šta kažu Turci

Naime, turski ministar je na svom tviter nalogu napisao „da je naša bušilica “Yavuz” na novoj ruti. “Yavuz” se uputio do tačke 1 Morphou, gde će nastaviti sa poslednjim operacijama bušenja, pod našom zastavom. Nećemo stati dok našim ljudima ne ponudimo svoje podzemne resurse. Ako postoje, pronaći ćemo ih bez obzira na sve.“

Turski ministar objavio je i fotografije Iavuza u pratnji dva broda turske vojske.

U isto vreme, Nikozija preduzima sva pravna sredstva kako bi sprečila najnovije turske provokacije. Ostaje nejasno koje su to konkretne akcije, iako izvori navode kako će one biti efikasne kao i prošli put. Rasprava o novim turskim pokretima, međutim, postala je viralna na društvenim mrežama na Kipru, budući da je to tema o kojoj se najviše priča./ibna