Za Brnabić šteta od poplava „minimalna“, dok čak i provladini mediji pišu o katastrofi

Za Brnabić šteta od poplava „minimalna“, dok čak i provladini mediji pišu o katastrofi

Dok je za premijerku Srbije Anu Brnabić šteta od poplava u pojedinim delovima zemlje „minimalna“, čak i provladina štampa izveštava o „katastrofi“. Opozicija govori o „srednjovekovnim sistemima“ odbrane od poplava.

Šteta je bila minimalna s obzirom na to koliko je kiše palo, rekla je Ana Brnabić za RTS u utorak uveče.

Ona je izjavila je da će građani koji su imali štetu od poplava biti obeštećeni, ali i da je je “jako zadovoljna koliko je urađeno” na sistemu odbrane. “Svaki se cent isplatio koji smo uložili”, rekla je Brnabić.

Međutim, tabloidi i ostala štampa bliska vlasti izveštavaju o velikoj šteti. Tako Informer na naslovnoj strani piše da je šteta 25 miliona evra, kao i da je oštećeno 769 kuća, 160 puteva i 51 most. Ovaj tabloid takođe piše da je poplavljeno 3000 hektara obradivog zemljišta.

Pod naslovom „katastrofa“ Kurir navodi da „ljudi ne smeju da spavaju, plaše se da se ne podave“.

Večernje novosti su objavile da je u opštini Dragačevo „ogromna šteta“, dok Politika donosi naslov „velika materijalna šteta“.

Međutim, premijerka je izjavila da je zadovoljna „kako se pokazao“ sistem odbrane od poplava, „u koji je ulagano od 2014. i 2015. godine.“ “Tražićemo od lokalnih samouprava procenu štete i onda ćemo kroz tekuću budžetsku rezervu pomoći građanima”, rekla je Brnabić.

Opoziciona Narodna stranka Vuka Jeremića u saopštenju je navela da upozorava javnost „da je neophodno pažljivo pratiti da državna pomoć ne postane predmet političkih ucena i sredstvo promocije Srpske napredne stranke (SNS), što se već više puta dogodilo“.

“SNS ne uvodi samo srednjevekovni sistem upravljanja opštinama, već i način života srednjeg veka, jer i pod vlašću SNS-a, kao i u srednjem veku, život pored reke zavisi od pogleda u nebo“, navodi Narodna stranka.

Opozicija i mediji takođe ukazuju i na odgovornost rukovodstava opština pogođenim poplavama. Sva ta rukovodstva čine predstavnici SNS čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić.