Za skupštinskom govornicom: Šešelj pretio novinarki Danasa

Za skupštinskom govornicom: Šešelj pretio novinarki Danasa

Zbog teksta o genocidu u Srebrenici Vojislav Šešelj je za govornicom Skupštine Srbije izvređao novinarku lista Danas Snežanu Čongradin, opisujući je najpogrdnijim imenima i poručujući da bi „takve, poput nje poslao na 20 godina robije“.

Šešelj je tokom govora u utorak još rekao i da bi ljude poput nje pregazio džipom.

Haški tribunal je još 2004. masakr u Srebrenici presudom odredio kao genocid, što Srbija ne prihvata. Čongradin je izjavila da je napad Šešelja, kojeg je Haški tribunal osudio zbog ratnih zločina, nije iznenadio, i da ne očekuje reakciju države na njegove pretnje.

Šešelj je u Skupštini zatražio da se u Krivični zakonik uvede odredba po kojoj bi svaka javno izrečena tvrdnja da je u Srebrenici bio genocid, krivično bila kažnjavana.

„Danas u pola šest ujutru, kad čitam dnevnu štampu, u ruku mi dođe današnji broj Danasa i tamo članak Snežane Čongradin. Znate, čuli ste za Snežanu Čongradin, vrlo je ružna, ružnija čak i od Staše Zajović. Staša Zajović je starleta prema njoj. Ova liči na mungosa … Ta Snežana Čongradin, koja liči na mungosa, zamislite piše –  ’novinarka sam u državi koja je pre 24 godine počinila genocid i koji ni dan danas, ne da se nije suočila sa tim, već je celokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa. I, kako vreme odmiče, državni aparat …’ koji naziva raznozločinačkim itd, to vas naziva ratnozločinačkim. Hajde za mene se zna, meni je zločin u krvi, ali što vas kad ste vi tako mirni i pitomi. Sad ste zato ratnozločinački režim“, rekao je Šešelj, obraćajući se poslanicima vladajuće većine, preneo je Danas.

„Ja bih svakog ovakvog novinara , koji ovo napiše poslao na 20 godina robije, pa nek od njega grade opozicionog lidera, neka grade mučenika. Pazite, ona bi bila odličan opozicioni lider, ružnija je od Đilasa, i od Boška Obradovića i Sergeja Trifunovića, od Vuka Jeremića, ružnija je od sve četvorice“, rekao je Šešelj.

Šešelj je rekao da nema „tako loše reči kojima bi okvalifikovao ovakve ljude“.

„Grozim se, ne daj Bože, da sam već na vlasti znao bih da se obračunam sa njima. Ovako, ja ne volim da kršim zakone … ako koga pregazim džipom, na džip sam nabacio gusenice“, naveo je Šešelj.

Čongradin je rekla za agenciju FoNet da nije iznenađena uvredama i pretnjama Šešelja i dodala da ne očekuje reakciju države, već pre da će država braniti lidera radikala.

„Jeste gadno kad te proziva Šešelj, ali dobra strana priče je što na ovaj način teme koje su namerno cenzurisane od strane državnog aparata izlaze u javnost“, rekla je Čongradin.

Ona je izjavila da je i ranije dobijala pretnje putem društvenih mreža. Na pitanje da li je uplašena za svoju bezbednost, novinarka Danasa je rekla da se plaši u istoj meri za sebe kao i za druge kolege.

Čongradin je ocenila da postoje i ozbiljnije pretnje upućene novinarima, te da se malo toga u političkom životu Srbije dešava mimo volje predsednika države Aleksandra Vučića.

Ona je poručila da je Šešeljevo vređanje neće sprečiti da piše o genocidu u Srebrenici.

Vučić je dugo godina bio najbliži saradnik Šešelja. Iako je Vučić napravio otklon od ekstremno  nacionalističke politike Šešelja napustivši 2008. njegovu stranku, sadašnji predsednik Srbije i lider SRS očigledno žive u slozi. Premijerka Srbije Ana Brnabić je 2017. izjavila da „poštuje“ Šešelja. Za srpsku vlast nije problematično ni to što je Šešelj narodni poslanik, iako je presuđeno da je ratni zločinac.

Vodeća novinarska udruženja, pojedine nevladine organizacije i opozicione stranke osudile su napad Šešelja na Čongradin.

Poslanik SNS optužio Danas da mrzi Srbe

Aleksandar Marković, poslanik Srpske napredne stranke, za skupštinskom govornicom na istom zasedanju je Danas nazvao biltenom Saveza za Srbiju koji „već nedelju dana baca kamenje po Vučiću, baveći se njegovim autorskim tekstom ‘Elita i plebs’“, objavljenim u Politici.

„Svaki dan imamo razne stručnjake, uglavnom te lažne elitiste koji drvlje i kamenje bacaju po Vučiću“, ponovio je, praktično, Marković reči predsednika Srbije i SNS.

Marković je naveo da je „očigledno u pitanju duboka frustracija i mržnja prema sopstvenom narodu“.