Zadovoljstvo “Progresivnim Savezom” i veliki izazovi narednog dana

Zadovoljstvo “Progresivnim Savezom” i veliki izazovi narednog dana

Osmeh zadovoljstva donio je SIRIZI i vladi uspešnu subotnju manifestaciju koja je u osnovi podigla zavesu za savez progresivnih snaga, što je bio strateški izbor stranke, ali i lično premijera Aleksisa Tsiprasa.

Danas je objavljen tekst sporazuma SIRIZA sa Demokratskom partijom levice (DIMAR), koja je napustila Pokret za promene nakon odluke Th. Theoharopoulos da glasa u korist Prespanskog sporazuma u ​​Parlamentu.

Prema dobro informisanim izvorima, izborna deklaracija SIRIZA-Progresivnog saveza, koja će biti “znak” saradnje progresivnih snaga, biće objavljena do srede. U isto vreme, konačni kandidati za glasanje u evroizborima takođe će biti konačno poznati. Glavni cilj je imati snažno političko predstavljanje sa jednom ili više osoba iz vlade, ali i otisak SIRIZA-inog saveza sa drugim snagama šireg levog centra.

Iako opozicija govori o “festivalima” i “avanturistima”, vlada veruje da konstituisanje progresivnog fronta i svečana atmosfera viđena na subotnjem okupljanju u Atini jača podršku glasača u svetlu evropskih izbora.

Tsiprasova opklada za povećanje podrške SIRIZA na izborima

Analizirajući nalaze na trgu Makimos i Koumoundouros, gde je smešteno sedište SIRIZA, napominje se da je glavni razlog što je stranka Aleksisa Tsiprasa na drugom mestu niska podrška glasača koja ne prelazi 45%, dok kod Nove demokratije ova cifra dostiže 80% ili više. Još jedan faktor je, naravno, niska stopa u severnoj Grčkoj zbog Prespanskog sporazuma.

U tom kontekstu, Aleksis Tsipras i članovi SIRIZA će i dalje naglašavati pozitivna kretanja u ekonomiji (rast, niske kamatne stope na obveznice, povratak na tržišta, odluka o vraćanju duga MMF-u, oslobađanje milijardu evra profita od obveznica), ali i takozvane mere podrške društvu, kao što su minimalna zarada, sprečavanje smanjenja penzija, finansijski instrumenti za mlade preduzetnike. SIRIZA će koristiti i smanjenje bescarinskog ograničenja sa oko 8.500 na 5.500, koje je bilo zakonski predviđeno za 2020. godinu, zajedno sa smanjenjem penzija u 2019. godini, kako bi se postigao primarni cilj viška od 3.5%. Imajući u vidu ukidanje smanjenja penzija, vlada će postaviti dilemu: bescarinski limit neće se smanjiti ako vlada SIRIZA. Vlada Kiriakosa Mitsotakisa će nastaviti s rezanjem. Predsednik Eurogrupe M. Centeno ostavio je danas otvorenu mogućnost da neće doći do smanjenja.

Istovremeno, već postoji plan za kontinuirano prisustvo događajima, govorima, sastancima sa građanima, profesionalcima i preduzetnicima u severnoj Grčkoj, kako bi se naglasile prednosti Prespanskog sporazuma i razjasnile „mutne“ tačke. Naravno, proces savezništva će se nastaviti u progresivnom pravcu i postaviće temelje za novi progresivni vladin predlog na opštim izborima.